Inkább továbbállnak

2021.08.16. 11:30

Máris óriási az elégedetlenség a Tüke Busznál

Akkora az elégedetlenség a bérek miatt a Tüke Busznál, hogy az már veszélyezteti a megfelelő szolgáltatást. A szakszervezet elnöke szerint ez csak romlani fog.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

– Felháborító, hogy az önkormányzatnak arra nincs pénze, hogy egy jelentős szolgáltatásban dolgozók bérét rendezze, közben meg kifizet a saját cégvezetőinek többmilliós prémiumokat – nyilatkozta lapunknak Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke azzal kapcsolatban, hogy a pécsi önkormányzat tulajdonában álló Tüke Busz Zrt. elnöke arról tájékoztatta őket: a társaság gazdálkodási helyzete nem tesz lehetővé bérfejlesztést.

Márpedig, ahogy azt a SZAKSZ közleményében leszögezte, első lépésben az inflációt követő bérfejlesztést tartják elfogadhatónak, második elemként pedig szorgalmazzák külön juttatással a munkavállalók lojalitását.

– Aki például egy évet ledolgozott a cégnél, azt jutalmazzák meg decemberben egy külön összeggel – javasolta Dobi. A cég azt az ígéretet adta a dolgozóinak, hogy szeptember közepén újrakezdik a bértárgyalásokat, hátha addig szereznek forrást a várostól.

Dobi István szerint ha minden így marad, az veszélyezteti a Tüke Busz szolgáltatását.

– A különjáratú buszos piac, amely a turizmusban érintett leginkább, most leült, de amint feléled, jobb bérekkel tud majd elcsábítani sok buszvezetőt – magyarázta a SZAKSZ elnöke, hozzátéve: ez komoly járatcsökkentésre is kényszeríthetné a Tüke Buszt. De ma sem megnyugtató a helyzet, ugyanis aki teheti, már most átmegy az állami Volánhoz.

Tízmilliós prémium a cégvezetőknek

Ahogy arról július végén beszámoltunk, bár a városi cégek vezetői közül csupán egy személy kapta meg 100 százalékig a 2020-as évre vonatkozó prémiumát – a többiek „csupán” 81–91 százalékot –, de így is többmilliós extrapénznek örülhetnek. Szabó Szilárdnak, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatójának például a baloldali városvezető koalíció több mint bruttó 14 millió forintnyi prémiumot szavazott meg, Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezetője pedig bruttó 8,4 milliót tehetett zsebre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!