PTE

2021.08.26. 15:28

Összehangolják a szakképzési és az egyetemi képzéseket

Együttműködési megállapodást kötött az új tanévtől kezdődően a Baranya Megyei Szakképzési Centrum, a Zipernowsky Károly Műszaki Technikum és a Pécsi Tudományegyetem.

F. Sz.

20190930 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak Magyarország Ünnepélyesen aláírásra került az ÉMÁSZ Nyrt. és ÉMÁSZ Hálózati Kft., illetve a Miskolci Szakképzési Centrum közötti együttműködési megállapodás, valamint átadásra került a Miskolc, Patak u. 7-9. alatti új tanműhely.

Fotó: Bujdos Tibor

Az együttműködést bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a cél a szakképzési és felsőoktatási képzések tartalmi összehangolása, a technikus végzettséget szerzett diákok felsőoktatási továbbtanulásának elősegítése.

Prof. Dr. Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta, hogy igazi öröm számukra, hogy az újonnan létrehozott szakképzési megállapodás keretében a már létező együttműködésüket tudják megerősíteni. Ami a tananyagnak és a gyakorlatiasabb irányú képzésnek a fejlesztését illeti, az számukra a legfontosabb, hogy egyre jobb együttműködést ápoljanak a szakképző intézményekkel. Bíznak abban, hogy a régió ipari szolgáltató háttere is erősödni fog az elkövetkező években.

Az intézmények közös célja, hogy a munkaerőpiac változó igényeit követve garantálják a fiatalok előrehaladását, és versenyképes tudáshoz juttassák őket. Ennek kapcsán Rittlinger Zoltán a Baranya Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy gyakorlatilag a tehetséges fiatalok számára egyenes út vezet jelen esetben a Pécsi Tudományegyetem Műszaki Informatikai Karára, amely a fiatalok helyben maradásával segítheti a munkaerő piacát.

Metzger Tibor kancellár a Baranya Megyei Szakképzési Centrum képviseletében a fiatalok oldaláról közelítette meg a témát. Elmondta, hogy a duális képzés rendszerében a karrierépítést a diákok már egészen fiatalon elkezdhetik, adott esetben, amikor egy cégnél elkezdenek tanulni, majd pedig az együttműködésnek köszönhetően ugyanott hallgatóként folytathatják útjukat. Így később akár egészen odáig eljuthatnak, hogy az adott cég vezető mérnökei lehessenek.

A Pécsi Tudományegyetem célja, hogy a jövőben minél több fiatal számára, társadalmi helyzetre való tekintet nélkül elérhetővé tegye a versenyképes ismereteket és szaktudást nyújtó felsőoktatási képzéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!