Tekerni már lehet, de...

2021.10.02. 07:00

Száguldozó bringások sokkolják a gyalogosokat a belvárosban

Tavaly kitiltották őket, idén már csak sebességkorlátozásra vannak kötelezve a biciklisek a belvárosban.

Czine Vanessza

20200908 Pécs A tiltás ellenére is sokan bicikliznek a felújított Ferencesek utcájában. Fotó: Laufer László Dunántúli Napló

Fotó: L. P.

Bukósisak nélkül, csengőt egyáltalán nem használva, emberek között cikázva száguldoznak a biciklisek a Király utcától egészen a Ferencesek utcájáig és az Irgalmasok utcáján. Az iskolák és az egyetemek megkezdése még nagyobb forgalmat eredményez az említett utcákban. Rengeteg külföldit látni a belvárosban, akik biciklijüket használva közlekednek. A legnagyobb probléma abból adódik, hogy ezek sétálóutcák, ahol mind a gyalogosoknak mind a bicikliseknek be kellene tartani a rájuk vonatkozó szabályokat.

A biciklis etikett be nem tartása miatt, 2020 augusztusában Péterffy Attila Pécs polgármestere a felújított Ferencesek utcájának ünnepélyes átadóján, kitiltotta a belvárosi utcákból a bicikliseket. Ezzel a célja az lett volna, hogy biztonságosan lehessen sétálni az utcákban. Ennek azonban nagy hangot adtak azok, akik napi szinten arra jártak biciklijükkel és idén augusztusban a Városháza kiadott egy hírt, mi szerint feloldásra kerülhet a belváros, abban az esetben, ha sebességkorlátozást vezetnek be. Ugyan ez azóta megtörtént, a helyzet egyáltalán nem normalizálódott.

Lapunk a témával kapcsolatban megkereste az önkormányzatot, hogy tisztázni tudjuk, mi is pontosan a helyzet a belvárosi biciklizéssel kapcsolatban, válaszuk a következő:

- Az említett utcákban nyugodtan tekerhetnek a kerékpárosok. A Ferencesek utcájában, a Király utcában és az Irgalmasok utcájában legfeljebb 10 km/óra sebességgel tehetik ezt. Bukósisak viselése nem kötelező.

Postabontásunk során találkoztunk levelekkel azzal kapcsolatban, hogy mennyire veszélyes az idősekre nézve, akik kórházi időpontjukra igyekeznek és éppen nem taxival érkeznek.

- Nem értem miért a tér közepén kell biciklis trükköket és ugratásokat bemutatni. Itt kisgyermekek is szaladgálnak, veszélyes és nem ide való – nyilatkozta egy, a neve elhallgatását kérő fiatal hölgy, akinek kikértük véleményét a Széchenyi tér közepén bicikliző fiatalokról.

Veszélyes lehet a turisták számára is

Mi magunk is körbenéztünk az említett utcákban, ahol igen ijesztő szituációkkal találkoztunk. Rengeteg turista érkezik városunkba, akik bámészkodva szeretnek sétálgatni ezekben a helyeken. Ennek ellenére minden lépésükre oda kell figyelniük, hiszen percenként egy-egy biciklis suhan el centiméterekre tőlük. Tapasztaltuk azt is, hogy a biciklisek nagy része nem figyel oda a sétálókra, hiszen minket is majdnem elütöttek. Az édesanyák nem engedhetik el a gyermekek kezét, mert egy óvatlan oldalra lépésből is hatalmas baleset lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!