védjük a zöldövezetet!

2021.10.11. 07:00

Társasházak építése ellen küzdenek most is a dűlőkben élők

Egy kisebb lakóközösség már megelégelte, hogy társasházakat építsenek a dűlőkbe, ezért az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el.

Bóka Máté

a20211009_a Szőlész dűló családi házai_pécs_LL_DN

Fotó: Laufer László

Még 2018-ban gyűjtöttek aláírásokat a Ürögben található Mária dűlő és Szőlész dűlő lakosai azért, hogy módosítsák az építési szabályzatot náluk. A helyiek azt kérték, hogy egy-egy telken egy épületet húzzanak fel, valamint kisebb legyen az építménymagasság, valamint a telkek beépítettségi aránya is csökkenjen. Azt is kérték, hogy a korábbi szabályozással ellentétben ne legyen megengedett négy lakás felhúzása a telkeken, amivel a társasházak építését kívánják megakadályozni. Mindezt a csapadékvíz-elvezetés hiányával, a szennyvíz­elvezetés veszélyeivel és problémáival, a növekvő autósforgalommal, környezetterheléssel és a régészeti terület közelségével indokolták, valamint azzal, hogy egy-egy ingatlanban egy család él jelenleg.

Az önkormányzat el is fogadta az érveket, ám mivel Pécs Építési Szabályzatának módosítása húzódik, így az nem készült el, változtatási tilalmat rendeltek el a területen, amelyet a baloldali önkormányzat idején is meghosszabbítottak.

Igen ám, de a város más zöld­övezeti területein is hasonló a helyzet, ahol a korábbi szőlőművelés alatti hétvégi kiskerteket felvásárolva többlakásos társasházakat építettek. Ilyen a Makárhegy is, ahol több ezer négyzetméteres egybefüggő területet terveznek beépíteni társasházakkal, miközben már most több, kisebb-nagyobb családi ház is épül a környéken.

Kővári János, az ÖPE-KNDP frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy az erdős- és zöldterületeket meg kell óvni, mert a város levegőjét ez nagyban befolyásolja. A dűlőkben nincs is esély arra, hogy kétsávos utakat hozzanak létre, így azok nem tudják kiszolgálni a megnövekedett forgalmat. A csapadékvíz-elvezetés szintén nem megoldott, ami azért is lenne fontos, mert egyre többször van villámárvíz, ami a város alacsonyabban fekvő részeit sújtja – mondta.

Az MSZP-sekkel nem volt gondja

Az ürögi városrészben elrendelt tilalom kapcsán Ágoston Andrea baloldali képviselő nagyon harcosan kijelentette, hogy „általánosan is legyen egy olyan szabályozás, ami elejét veszi annak, hogy bárki bármikor beadogathasson építési engedélyt és saját szája íze szerint építkezzen!”

Érdekesség, hogy a képviselő akkor nem emelte fel a szavát az építési engedélyek „beadogatása” ellen, amikor a szocialistákhoz közelálló vállalkozó húzott fel luxuslakóparkot egy korábban részben szőlőművelés alatt álló, hétvégi és családi házas területen, és ahol éppen Tóth Bertalan, a szocialista párt elnöke is vásárolt ingatlant. Ráadásul úgy, hogy maga is felvette a baloldal által sokat támadott családi otthon­teremtési támogatást 10 millió forint értékben.

Mint megírtuk, információink szerint Ágoston Andrea mint országgyűlési képviselői asszisztens havi bruttó 340 ezer forintot kap Tóth Bertalantól. Ezt az értesülésünket mindeddig nem is cáfolta meg a politikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!