Fenntartható fejlődés

2021.11.29. 17:30

A pécsi állatkert gyűjti be a kidobásra szánt ételeket

Elektromos autóval fogja összeszedni a pécsi állatkert az el nem adott élelmiszereket – jelentették be az eszéki állatkerttel közösen tartott konferencián. Kővári János nyitóbeszédében reményét fejezte ki, hogy a horvát partnerekkel még sok hasonló programot tudnak megvalósítani a pécsiek.

Vizvári Soma

Fotó: L. L.

– A fenntarthatóság számomra személyes ügy, hiszen 2011-ben a pécsi önkormányzatnál magam kezdeményeztem, hogy a várost a fenntartható fejlődés pályájára állítsuk. Akkor ezt úgy hívtuk, hogy Ökováros-Ökorégió program, ugyanis nemcsak Pécsnek, de a megyének is egy ilyen irányt szerettünk volna szabni – mondta el nyitóbeszédében Kővári János megyei fejlesztési biztos a 2RegionsZOOSustain horvát–magyar határon átnyúló projekt konferenciáján Pécsen, a Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében hétfőn.

Kővári János reményét fejezte ki, hogy az eszéki partnerekkel még sok hasonló programot tudnak megvalósítani a pécsiek.

A 2RegionsZOOSustain projekt lényege, hogy a körkörös gazdaság alapelveit alkalmazzák a pécsi és az eszéki állatkertnél. A baranyai megyeszékhelyen ennek érdekében beszereznek egy elektromos autót, mellyel be tudják gyűjteni a nagykereskedelmi láncoknál megmaradt élelmiszereket, amelyek amúgy a szemétben landolnának. Emellett az állati fogyasztásra sem alkalmas maradékok feldolgozására komposztálót szereznek majd be. A projekt másik partnere az eszéki állatkert, amely a fahulladékot feldolgozó kazánt szerez be. A program pécsi és eszéki helyszínén is gyermekworkshopokat indítanak a környezettudatosságra nevelés céljából.

A megyei fejlesztési biztos kifejtette, minden fejlesztés hasztalan lenne, ha a hétköznapi embereket nem sikerülne meggyőzni, hogy környezettudatosan éljenek. Kővári János szerint ebben nagy segítségükre van a Pécsi Tudományegyetem, amelyet a világ legzöldebb egyetemei közt jegyeznek, valamint a helyi civil szervezetek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!