Kutyafuttató-ügy

2022.01.05. 07:00

Ennyire nem számít a kertvárosi lakók kérése?

Igyekszik kifarolni a pécsi városvezetés a kertvárosiak határozott igénye elől a kutyafuttatók ügyében, ezért nem minősítették át közparkká a telkeket. A helyiek csalódottak és ragaszkodnak a kérésükhöz, mert nem csak egy mobilizálható „buszmegállóra” van szükségük.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. még tavaly májusban tette közzé azt a több mint 80 ingatlant, amiket az MSZP, a DK, a Jobbik és akkor még a Momentum részvételével vezetett önkormányzat áruba kívánt bocsátani. Köztük volt két olyan kertvárosi kutyafuttató, amiket a helyiek próbáltak megvédeni, s bár a baloldal nyáron már azt állította a tiltakozások után, hogy „mindkét kijelölt terület továbbra is kutyafuttatóként működik”, ám azokat mégsem nyilvánították közpark­ká a helyiek kérésének megfelelően az ÖPE elnöke, Kővári János és Hári József fideszes képviselők indítványára. 

Sík László Lajos, az illetékes MSZP-s bizottsági elnök az ügy kapcsán már korábban arról beszélt a településfejlesztési koncepcióra hivatkozva, hogy „operatív cél a kiegyensúlyozott térszerkezet és optimális területhasználat kialakítása és új, a decentrumokra jobban építő, azoknak valódi funkciókat nyújtó városszerkezet érvényesítése szükséges”. Majd arra utalt, hogy „foglalkoznak” az üggyel, de „nem 50 vagy 100 méterenként, hanem egységesen, egy városszerkezeten belül különböző helyeken kellene megoldani ezeket a dolgokat”. 

 

A történtek után megkerestük a helyieket is. Kecskeméti Emília, a kutyások szószólója azt mondta, hogy mindannyian csalódottak, felháborodottak. 
– Futótűzként terjedt a hír a futtatónkra járók között. Mindenki tájékoztatást szeretne kapni, hogy miért utasították el a kérelmet. Mi az alapos indok? Hány embernek kell kifejeznie az egybehangzó szándékot, hogy ezt a területet végleg szeretnénk változatlanul magunkénak tudni akképpen, hogy erről papíron, átminősítve is biztosítva vagyunk, nem csak szóbeli ígérettel és egy bármikor mobilizálható buszmegálló letételével, amit esőbeállóként megkaptunk használatra – fogalmazott. Aki ugyan megköszönte ezt a gesztust, de kijelentette: továbbra is ragaszkodnak az átminősítéshez. 
 

– Úgy hírlik, hogy túl értékes ez a terület ahhoz, hogy ezt „csak úgy” végleg megkapja a köz. Szerintem egy négyzetméter zöld értéke is messze meghaladja bármekkora betondzsungel értékét. Pláne, hogy decentralizációs megoldásnak a Polgárszőlő utca üres üzlethelyiségei is megfelelhetnek, hacsak nem éppen amiatt üresek azok is, mert nincs rá igény, és idejét múlt, nem aktuális, nem életszerű már az efféle berendezkedés. Szóval pontos tájékoztatásra vágyunk. Itt, helyben, hazai pályákon – emelte ki. 
 

Most akkor mi is a helyzet?
Január elején a futtatók helyrajzi számai alapján rákerestünk – a város honlapján is elérhető funkciót használva – az adott területekre vonatkozó, a Pécsi Építési Szabályzat által megkötött előírásokra. 
A Littke József utcai futtató kapcsán olyan információkat kaptunk, miszerint részlegesen ugyan, de bizonyos mértékig beépíthető, illetve már beépített a terület, ami rendeltetése szerint nagyvárosias lakózóna. 
A Szaturnusz utcai futtató egy része „tervezett beépítésre szánt területbe” tartozik és rendeltetése szerint „különleges célokat szolgáló közhasználatú építmények elhelyezésére szolgál”. 
 

Jegyzetünket a témában itt olvashatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!