Oltakozás

2022.01.04. 20:00

Megvan, mikor és hol lesznek oltási akciók januárban

Januárban országosan, így Baranyában is újabb oltási akciók indulnak, amelybe ezúttal bekapcsolódnak a háziorvosi praxisok is. A részletekről Horváth Zoltán, Baranya megyei kormánymegbízott beszélt lapunknak.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

Szinte minden településen elérhető lesz januárban az oltás – jelentette be Horváth Zoltán, Baranya megyei kormánymegbízott kedden a sajtó munkatársai előtt. 

Mint ismert, az átoltottság növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban országosan újabb oltási akciók indulnak. 

– Készülünk kórházi oltópontokkal és új oltási helyszínekkel is, ezeket járásközponti oltási pontoknak nevezzük. Szentlőrincen és Sellyén a járóbeteg központ, Pécsváradon pedig a praxis közösség központja csatlakozott hozzánk. Ők minden héten csütörtökön és pénteken délután fognak oltani kettőtől hat óráig, szombati napokon pedig egész nap elérhetőek lesznek – tájékoztatott a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője. 

 

Horváth Zoltán azt is közölte, hogy az akcióhoz szükséges oltásokat már kiszállították. 

Hozzátette: valamennyi oltóanyag elérhető lesz ezeken az oltási helyszíneken. 

 

Januárban a háziorvosok is bekapcsolódnak az oltási akció­napokba. Horváth Zoltán tájékoztatása szerint Baranyában több mint száz orvosi praxis csatlakozik ehhez a programhoz. Nekik pénteken és szombaton kell oltási napot tartaniuk. 

– Aki háziorvosi környezetben szeretné felvenni az oltást, annak mindenképp javasoljuk, hogy egyeztessen a háziorvosával arról, pontosan melyik napokon érdemes oltásra jelentkezni – mondta. 

 

Horváth Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy kórházakban január minden hetében három napon, tehát tizenkét alkalommal oltanak. 

Hangsúlyozta: nem kell regisztráció, sem időpontfoglalás, bárki oltakozhat lakóhelyétől függetlenül a kórházi oltópontokon, vagy háziorvosnál. 

 

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldala úgy fogalmaz, továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat, a megerősítő oltást pedig mindenkinek javasolják, aki már négy hónapnál régebben oltakozott. 

 

A legfiatalabbakra nem vonatkozik

A baranyai kormánymegbízott kiemelte, a januári oltási akcióban a tizenkettedik életévüket betöltött gyermekek, valamint felnőtt oltakozók tudnak részt venni, az öt és tizenegy év közti korosztály oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az öt és tizenegy év közötti gyermekek oltása december 15-én kezdődött meg az arra kijelölt kórházi oltópontokon. Dr. Pátri László pécsi csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos akkor lapunknak nyilatkozva minden szülőt arra bátorított, hogy adassa be az oltást gyermekének. 

Mint mondta: a megbetegedésnek sokkal nagyobb a kockázata oltás nélkül. 

– Olyan oltóanyagról van szó – a Pfizer vakcinájáról beszélünk –, amelyet már sok százmillióan megkaptak, a hatóanyagot tekintve nincs különbség a gyerekek esetében, csak a dózisban tér el – fejtette ki hozzátéve, hogy az átesett gyermeket is érdemes beoltatni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!