Koronavírus Baranyában

2022.01.03. 07:00

Segítsük egymást a tapasztalatainkkal! - így növelhetjük az oltakozási kedvet

Az orvosi szakma egyértelművé tette a vakcina fontosságát, sokak mégis tartanak tőle, tapasztalható még ma is ellenkezés. Ennek hátterét próbáltuk feltérképezni dr. Kacsala Norbert háziorvossal.

Mohay Réka

Fotó: Mohai Balázs

– A tudomány rohamos fejlődését már egyre nehezebb átlátni – mondta dr. Kacsala Norbert. – Az elmúlt három évben a vakcinatudomány többet fejlődött, mint százötven év alatt összesen. Diplomás, képzett emberként is nehéz követni az eredményeket, ez természetesen magával hozhat egyfajta idegenkedést is. 

– Kelet-Európában jellemző a központi hatalom iránti bizalmatlanság is. Egy olyan térség, mely megszenvedte a csernobili katasztrófát, mely előtt a hatalom mindvégig azt kommunikálta, minden rendben, nehezen hisz már a felülről érkező javaslatoknak – tette hozzá a szakember. 
– Az is nehezítő tényező, hogy nem látható a hatásmechanizmusa, s amikor valaki oltás után is megbetegszik, abból lesz hír, ha súlyossá válik az állapota, vagy ha valakinél kialakul egy súlyosabb mellékhatás, hiába rendkívül alacsony az esélye. Annak viszont nincs hírértéke, ha valaki nem lett beteg az oltás után, vagy ha enyhe tünetekkel vészelte át a fertőzést, ez sajnos igen káros tud lenni – állapította meg az orvos. 
 

– Az is okozhat ellenérzést, hogy tűvel adják be az oltást, mely pszichológiai szempontból is ijesztőbb, mint ha egy gyógyszert szájon át veszünk be – tette hozzá. 
– Az oltásokkal szemben más elvárásokat fektetnek le sokan, mint a szájon át szedett gyógyszerekkel, megfigyelhető egy kettős mérce. Néha előfordulhat súlyos mellékhatás a nap mint nap szedett fájdalomcsillapítók vagy antibiotikumok esetében is, ezen a legtöbben mégsem aggódnak, az oltástól viszont százszázalékos megbízhatóságot várnak el – elemezte a helyzetet a szakember. 
– Végül pedig előfordulhat a vakcina szükségességének elhessegetése amiatt is, hogy egészséges embereknek kellene felvenniük, s szükségtelennek érzik emiatt, pedig pont, hogy ezen állapot fenntartása a cél. Sajnos, amikor valaki súlyos beteg lesz, akkor már késő – mondta dr. Kacsala Norbert. 
 

– Érthető, hogy tartunk az oltástól, a vírus eredete is bizonytalan sokak előtt, így ez magával hozza azt, hogy a vakcinától is idegenkednek. Az orvosi szakma azonban egyértelművé tette az oltakozás fontosságát és szükségességét, csak így tudunk visszatérni a régi kerékvágásba. De azokat, akikben maradtak ellenérzések, nem mi fogjuk tudni meggyőzni, hanem a barátok, ismerősök, családtagok. Ezért fontos, hogy megosszuk egymással az oltással kapcsolatos pozitív tapasztalatainkat! Csak így növelhetjük a bizalmat idegenkedő társainkban. Mondjuk el, ha oltottként tünetmentesen estünk át a fertőzésen, vagy ha semmi komoly mellékhatást nem okozott számunkra a vakcina. Ha csak egy embert sikerül is megmentenünk ezáltal, akkor már megérte – összegzett a háziorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!