Hurrá!

2022.02.09. 14:58

A Nagyharsányi Szoborpark után az odavezető út is megújul

Zs. K.

Fotó: Löffler Péter

Az idén megújul a Nagyharsányi Szoborparkhoz vezető út, és amellett, hogy új útburkolatot kap, a csapadékelvezetés problémája is megoldódik ezen a területen. Kollár Csaba, Nagyharsány polgármestere elmondta, mivel a szoborpark a község közigazgatási területén fekszik, ezért az önkormányzat pályázhatott a külterületi út fejlesztésre. 

 

A Magyar Falu Program keretében tavaly sikerült 21 millió forintot nyerniük a beruházásra, és ahogy az idő engedi, meg is kezdődnek a munkálatok, a kivitelezést egy mohácsi cég végzi. Nemcsak a szoborparkig újul meg az út, hanem azt elhagyva a Gyimóthy Villa felé még valamennyi szakasz is, s mivel nagy lejtésű a terület, ezért az út mellett betonszegélyes vízelvezető rendszert építenek ki, tehermentesítve a hegyről lezúduló víztől az utat. 

 

A Nagyharsányi Szoborparkot évente tízezernél is többen látogatják, 2020-ban a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság beruházásában új, korszerű, tájba illő stílusú fogadóépület váltotta fel a korábbi, egyszerű pénztárhelyiséget, valamint a szoborparkot övező sziklafal peremén panorámasétány létesült, mely lehetővé teszi a látogatók biztonságos és természetkímélő mozgását a bemutatóhelyen. Az új fogadóépületben kapott helyet a pénztár, a mellékhelyiségek, egy kiállító- és közösségi tér filmvetítési lehetőséggel, a Natura 2000 értékeket és a szoborparki alkotómunka történetét bemutató tablókkal, kőzetbemutatóval, kiállítással. 

 

Az épület tetején kialakított teraszról megszemlélhető az egykori bányaudvar területén 1967 óta gyarapodó, jelenleg 130 műalkotást tartalmazó szoborgyűjtemény. A szikla peremén megépült Kikerics panorámasétány a látogatók biztonságos mozgását teszi lehetővé, miközben megóvja a terület növényvilágát a taposási kártól, hiszen a látogatók végig a talaj szintje fölött vezetett, korlátokkal ellátott fém járófelületen haladnak. A sétány elején, valamint a szoborpark fölé merészen kinyúló felső kilátópontnál információs tablók nyújtanak lényegre törő ismeretanyagot a látogatóknak magáról az építményről, valamint az itt honos, fokozottan védett magyar kikericsről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!