Érdemes résen lenni

2022.03.30. 17:29

A nyílászáró-beépítéssel továbbra is trükköznek

A használt autó vásárlásával kapcsolatban továbbra is sok a panasz – ez derül ki a Baranya Megyei Békéltető Testület 2021-es év munkáját összegző beszámolóból. Kifejezetten jellemző probléma, hogy a fogyasztó megfelelő tájékoztatás híján nem győződik meg arról, hogy az eladó magánszemély, vagy éppen egy vállalkozás.

Wald Kata

Fotó: Karnok Csaba

A szerződés nem tartalmaz minden lényeges körülményt (például futásteljesítmény, sérülések), és sokszor elmarad a tájékoztatás a hibás teljesítés iránti igény érvényesítéséről.


A vállalkozás a fogyasztó megkeresésére rendszerint nem válaszol, továbbá együttműködési kötelezettségét nem teljesíti. A beszámoló szerint a korábbi időszakhoz hasonlóan újból megjelentek a nyílászárók beépítését, cseréjét ígérő trükkös vállalkozások is.

 
A fogyasztókat felkeresve ajtó, ablak beépítésére vállalnak kötelezettséget a vállalkozók, majd az egyébként oszthatatlan szolgáltatásról egy dokumentumba szerkesztve két megállapodást kötnek: az egyikben az szerepel, hogy a fogyasztó kifejezett kérésére a vállalkozás a helyszínen azonnal elvégzi a nyílászárók felmérését, és a megrendelő a helyszínen azonnal kifizeti a felmérési díjat, ami rendszerint az egész szolgáltatás díjának 30-40 százaléka.

 
A tényleges munka valójában a szerződés másik részében szerepel. Amikor az ügyfél szembesül a kikötött felmérési díj feltűnő aránytalanságával, könnyen kiderülhet számára, hogy az azonnali teljesítésre tekintettel az indoklás nélküli elállási jog gyakorlására már nincs lehetősége.

 
– A szerződés valódi célja tehát az érdemi munkát nem jelentő felmérés aránytalan díjának megszerzése, és a fogyasztó elzárása az indoklás nélküli elállási jogának gyakorlásától. Az előfordult ügyekben a rendőrség is fellépett – emelték ki.

 
A Baranya Megyei Békéltető Testület tapasztalatai szerint a családi házak felújításával, lakások karbantartásával kapcsolatos kérelmek száma is növekedett tavaly, jellemzők az áttekinthetetlen költségkalkulációk, de előfordul, hogy a számla kiállítása maradt el. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!