Sokkoló

2022.03.11. 12:32

Rövid időre szoborrá változik a meglőtt ember

Csaknem kétmilliárd forint értékben vásárolt a rendőrség 1800 darab Taser elektromos sokkolót, amelyből 55 a baranyai rendőrökhöz kerül.

Zsigmond J.

Forrás: police.hu

Fotó: ANTAL_N

A most rendszeresített sokkolót csak olyan rendőrök használhatják, akik részt vesznek az eszköz használatának oktatásán, és a vizsgát is teljesítik. 

Az eszköz működési elvében és hatásmechanizmusában különbözik a korábban rendszeresített elektromos sokkolótól.

 

A berendezés alkalmazása nem a fizikai fájdalmat okozó kényszerítésen alapul, a kívánt hatást, harcképtelenné tételt az eszközből kilőtt két fém tüske (szonda) útján lehet elérni. Az eszközhöz tartozó kilövőfejek foglalják magukba ezeket a tüskéket, amelyek egy elektromos áram vezetésére alkalmas vezetékkel kapcsolódnak a fejekhez.

 

 

– Az eszköz technikai paraméterei és hatása a biztonság mellett adott esetben egy humánusabb intézkedést tesz lehetővé. Használatakor a cél az, hogy minél nagyobb izomcsoportot fogjanak át a kilőtt tüskék, ezért az alkalmazás szempontjából ajánlott célzóna az alsó törzs, a lábak és a hát felülete. Kerülni kell a fejet, nyakat, lágyéki testrészeket – közölte lapunkkal az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

 

Az eszköz hosszas fejlesztésen esett át, amely eredményeként a feszültség és az áramerősség mértéke úgy lett kialakítva, hogy az az emberi életre nem veszélyes, vagyis nem halálos kényszerítő eszköz. A sokkolóval meglőtt személy azonnal harcképtelenné válik, azonban mindvégig tudatánál lesz.

 

Működési elve szerint hatását az izmok összehúzódását feloldó idegrendszeri parancs felülírásával váltja ki, amelynek érdekében pulzáló, kis erősségű, nagy feszültségű egyenáramot vezet a szondákon keresztül az intézkedés alá vont személy testébe. Az eszköz alkalmazása fájdalommal jár, de csupán kisebb sérülést okoz, hiszen a kilőtt fém tüskék az emberi bőrszövetbe hatolnak. Abból adódóan, hogy az eszköz alkalmazása gátolja a mozgást, úgynevezett másodlagos sérülések is adódhatnak, például az elesés következtében.

 

– Az új sokkolókat a képzést követően veszik majd használatba a rendőrök, alkalmazására ezidáig még nem került sor – tette hozzá a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!