Új szőlőfajtákat nemesítenek

2022.04.03. 11:33

Betegségeknek is ellenálló szőlőültetvényt létesít a PTE

A Pécsi Tudományegyetem és a Varga Pincészet Kft. részvételével kutatásra alakult konzorcium támogatásban részesült a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek körében.

Radnai Balázs

Fotó: Szendi Péter

Az új projekt célja, hogy a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesszenek a támogatásban elnyert közel 450 millió forintból. 
A projekt eredményeképpen létrejön egy 6,5 hektáros rezisztens – vagyis a legjellemzőbb betegségeknek ellenálló – szőlőültetvény a Balaton-felvidéken, mely hasznos információt ad a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről. 

 

Ez az ismeret rendkívül hasznos lesz a szőlészetek és borászatok számára, a következő évek fajtaválasztásának és termékfejlesztésének segítésében. A klímaváltozás következtében ugyanis egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, melynek a hagyományos szőlőfajták esetében egyre több pénz és energia ráfordításával tudnak csak megfelelni a termesztők. Ezen szőlőfajták csökkentett növényvédelem mellett, illetve megfelelő növénykondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termelhetők. Amennyiben a jelen projektben vizsgált szőlőfajtákból piacképes termék válik, egy reális új alternatíva állhat rendelkezésre a hazai és nemzetközi szőlészetek és borászatok számára. 

 

A szakemberek szerint ezekkel a fejlesztésekkel adott esetben hazánk meg tudja előzni a Nyugat-Európában zajló, hasonló célú programokat. A projekt a kiöregedő ültetvények helyére piaci alapú, a fenntartható fejlődést előtérbe helyező fajtaszerkezet kialakítását irányozza elő. Az új technológiák külföldre is adaptálhatóak, erősítve ezzel hazánk nemzetközi elismertségét.

 

A klímaváltozást is mérsékelik

A fejlesztendő rezisztens szőlőfajták termesztésbe vonásával, valamint azok termesztési technológiájának kidolgozásával egyrészt a kijuttatott növényvédő szerek mennyisége jelentősen, akár 80–90%-kal is csökkenthető, másrészt a permetezések nélkülözésével számottevően csökkenthető a munkagépek okozta jelentős üzemanyag és károsanyag-kibocsátás, így például csökken a légkörbe kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége is. A klímaváltozás szempontjából így nem elhanyagolható az új fejlesztések hatása. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!