Új házakba költöztek

2022.06.30. 10:29

Öt család sorsa vett fordulatot a projekt által Oldon

Öt család élete változott meg gyökerestől a napokban Oldon, a helyi önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően. A családok az elmúlt hévégén kapták meg az új otthonukhoz való lakáskulcsokat.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az önkormányzat sikerrel pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében kiírt „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal” projekt megvalósítására. Kétszázmillió forint támogatást nyert a település, amelyből házakat újított fel, illetve alakított át az önkormányzat, hogy megfelelő körülményeket biztosítson a hátrányos helyzetű lakosok számára. 

– Öt család jutott házhoz, az öt ingatlanba 33 fő (nagycsaládosok) költözött be. A lakók még félve mentek be a házakba, talán el sem hitték, hogy ez az övék, de már oldódtak, csinosítgatják a lakásokat – mondta Kosztics Krisztián, Old polgármestere. A házakat egyébként teljesen bebútorozva kapták meg a családok, tehát a szekrényektől az ágyakig minden volt a helyiségekben, emellett háztartási gépekkel is felszerelték a az ingatlanokat. A lakások rezsiköltségét és egy képletes, minimális összegű bérleti díjat is a családok fizetik. 

Nemcsak a lakosok otthoni körülményei változtak egyébként, hanem a megélhetésük is biztosabb alapokra helyeződött, hiszen a program soft részeként többek között targoncakezelő és kertészeti tanfolyamokon vettek részt a projektbe bevont lakosok, a megszerzett képesítéssel pedig már el tudtak vagy el fognak tudni helyezkedni a családfők az elsődleges munkaerőpiacon. Egyikük már a mohácsi vágóhídon kapott is állást. 

A projekt öt év múlva zárul, addig legalább, de – mint a községvezető mondta – akár azután is bent lakhatnak a családok, ha rendben tartják az ingatlanokat, és azok környezetét. Kosztics Krisztián szerint ez a projekt Oldon egy valódi sikertörténet, hiszen – más településekkel ellentétben – náluk abból sem volt vita, hogy ki költözzön be a házakban, a képviselő-testület is, és a helybeliek is támogatták a projektbe bevont lakosok részvételét. 

Négy településen volt hasonló program

Baranyában nemcsak Oldon, hanem Gilvánfán, Versenden és Kisvaszaron valósult meg az elmúlt években a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal” elnevezésű projekt. Versenden 2019 decemberében, Gilvánfán 2020 novemberében, Kisvaszaron pedig tavaly tavasszal költözhettek be a családok a felújított házakba. A projekt mind a négy helyszínen foglalkozásokkal, felzárkóztatásra alkalmas programokkal és képzésekkel egészült ki, melyekre külön összegeket nyertek az önkormányzatok. Mindemellett közösségi és szolgáltató házak, Csillagpontok is épültek, amelyek a különböző programoknak szolgáltak és szolgálnak azóta is helyszínéül. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!