Kivágták, újra ültetik

2022.07.20. 09:15

Mediterrán fákat ültettek a Kórház téren

Tavasszal két fát kivágtak a pécsi Kórház téren mivel kiszáradtak, és az odvas részekbe nyaranta méhek, darazsak települtek. Most újakat ültettek, selyemakácot, ami nyáron több hullámban virágzik.

Fotó: Katona Tibor

Lapunk június elején írt róla, hogy több fát kivágtak az elmúlt időszakban Pécs belvárosában. A Kórház téren idén tavasszal két fát vágtak ki, mert azok az odvasodás miatt nagyon rossz állapotba kerültek, balesetveszélyesek voltak. Korábban többször kellett metszeni, csonkolni a fákat a koronájukban elhaló, elszáradt, lehasadt ágak miatt, az odvas részekbe pedig nyaranta méhek, darazsak települtek. A Biokom Nonprofit Kft. ezért a kivágásuk mellett döntött, de lapunk megkeresésére közölték, hogy a fákat a Kórház téren és a Kossuth téren – ott egy díszgalagonyát vágtak ki kiszáradás miatt – pótolják.

– Összesen négy, a mediterrán országokban kedvelt és elterjedt selyemakác vagy más néven Perzsa selyemakác került kiültetésre a a napokban a Kórház téren. Mivel a fahelyek elég méretesek, így azokat egynyári virágokkal ültettük tele, növelve a tér virágágyi felületeit, színvilágát - közölte közleményében a Biokom. 

A selyemakácok különleges lombbal és illatos virágokkal rendelkeznek, szinte egész nyáron több hullámban virágoznak, ősszel pedig pompás színű lombozattal teszik hangulatossá az utcaképet.

A városi cég azt is közölte, hogy a fák öntözését egy innovatív módszer alkalmazásával oldják meg. A fák tövében faöntöző zsákokat helyeztek el. Ez a megoldás csökkenti az ültetés és a szárazság okozta sokkot, lassú vízadagolást biztosít, pontosan mérhető a kijuttatott víz mennyisége és takarékos is. Ebben az esetben nem kell a víz elfolyásától, elpárolgásától tartani, csaknem 100 százalékos a vízelnyelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!