Digitális nomádként élnek

2022.07.20. 17:31

Népszerűek a falusi házak a Baranyában letelepedő külföldiek körében

Szép számmal telepedtek le külföldiek Baranya megyében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben. Bár a legvonzóbb város turisztikai szempontból Pécs, a Magyarországra költöző német, holland, finn és angol családok szívesebben keresnek maguknak otthont a megye eldugottabb településein és a Mecsekben rejtőző apró zsákfalvakban.

Radnai Balázs

Eleinte főleg idős, nyugdíjas házaspárok érkeztek a határon túlról Baranyába, méghozzá azzal a feltett szándékkal, hogy odahaza drágán értékesített ingatlanuk árából vásároljanak nálunk filléres új otthont, majd nyugat-európai nyugdíjukból vidáman éldegéljenek a számukra olcsó magyar árak mellett. Az első „fecskék” harminc éve Németországból érkeztek és mivel elsősorban olyan falvakba költöztek, ahol nagy számban éltek német nemzetiségű magyarok, így sem a nyelvtudással, sem a beilleszkedéssel nem akadt gondjuk.

Aztán szép lassan elkezdtek szivárogni azok a betelepülők Hollandiából, Finnországból és az Egyesült Királyságból, akik az életük arany alkonyát Magyarországon tervezték leélni. Az idő előrehaladtával az ideköltözők jó hírét keltették Baranya falvainak és manapság már nem csak az idősek, hanem aktív, dolgozókorú fiatalok is előszeretettel telepednek meg a régiónkban.

– Az internetnek köszönhetem, hogy itt élhetek egy mecsekoldali festői falucskában, hiszen digitális nomádként a laptopommal a világ bármely pontjáról dolgozhatnék – meséli Henk Welder, aki programozóként keresi a kenyerét és Rotterdamból költözött a régiónkba. – Odahaza nálunk megfizethetetlen a földterület és elképzelhetetlen lett volna állatokat tartanom, itt viszont hobbiból lehet néhány kecském, kutyám és tyúkom, de tervezgetem, hogy veszek majd egy tehenet is.

Mivel az euró a forinttal szemben a régiós devizákhoz képest nagyobb mértékben drágult, ezért a magyarországi ingatlanok kedvezőbb helyzetbe kerültek a többi kelet-európai ország ingatlanjaival szemben. Baranyai ingatlanközvetítők szerint ez áll annak a hátterében, hogy az elmúlt hónapokban óriási külföldi, befektetői érdeklődés tapasztalható a régió ingatlanpiacán. Egy Kisoroszlón élő angol úr például saját otthona mellett már három másik házat is megvásárolt és felújított a falujában, de elmondása szerint a szomszéd községben is vásárolt már befektetési céllal ingatlanokat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!