Küzdenek az állatmentők

2022.08.25. 16:34

A gazdasági helyzet az állatmenhelyeket is nehéz feladat elé állítja

A nemzetközi szinten nehezedő gazdasági helyzet a magánszemélyek és vállalkozások mellett az állatmenhelyeket is kihívások elé állítja. A nehézségek tetten érhetők Baranyában is. Helyi szervezeteket kérdeztünk a tapasztalatokról.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Az üzemanyagárak és a rezsiköltségek emelkedése hazánkat sem kíméli. Bár általánosságban is elmondható, hogy a nonprofit szervezetek számára is egyre nehezebb a helyzet, az állatvédők olyan területet jelentenek, akik szintén súlyosan érzik a saját bőrükön a nemzetközi helyzetből fakadó problémákat.

Lapunk három baranyai szervezettel is beszélt, akik egybehangzóan nyilatkoztak a kihívásokról.

A megkérdezett pécsi székhelyű Misina Természet és Állatvédő Egyesület és a Hachiko Állatvédő Egyesület, valamint a Komlói Állatvédő Közhasznú Egyesület vezetői egyaránt úgy látják, az áremelkedés egyfelől oda vezet, hogy kevesebb civil adományt kapnak a menhelyek. 

– Nyilván mindenki jobban spórol, ezt nem róhatjuk fel az embereknek, de érezhető a támogatások csökkenése

 – tudtuk meg a Hachiko egyesülettől.

Bár a családok, dolgozó polgárok helyzetének megkönnyítése érdekében a magánszemélyek hatósági áron juthatnak üzemanyaghoz, ez a kedvezmény az állatmenhelyekre nem vonatkozik, így ők már a jóval magasabb piaci áron tankolnak.

Az állatmentéshez, az állatorvosok felkereséséhez, a gyógyszerek beszerzéséhez pedig mind-mind autózniuk kell a szervezetek munkatársainak. Az ebből fakadó költségnövekedést előrelátó szervezéssel, logisztikai tervezéssel próbálják meg kiküszöbölni, hogy minél kevesebb kilométert kelljen megtenni, de a helyzet így sem könnyű – erősítette meg lapunknak a Misina Természet és Állatvédő Egyesület.

Emelkednek az állatorvosi költségek is, a menhelyek rezsiköltségei is, ami szintén nehezíti a helyzetet. Általános tapasztalat, hogy tele vannak a menhelyek, s egyre kevesebb helyet tudnak biztosítani újaknak, noha egyre több állat kerül utcára.

A Komlói Állatvédő Közhasznú Egyesület arról is beszámolt, több olyan esettel is találkoztak, ahol egy-egy kutyáról a gazdái azért mondtak le, mert anyagilag túl nagy terhet jelent az ellátásuk, voltak, akik külföldre költöztek, a négylábút pedig a menhelyeken hagyták.

Az új helyzetből fakadó problémák tehát minden egyesületet nehezen érintenek, ugyanakkor az állatvédők tapasztalatai arra is rávilágítottak, hogy a legnagyobb problémát még mindig a felelős állattartás hiánya okozza. Sokan hagyják magukra az állatokat azért, mert egyszerűen meguntak foglalkozni velük, de az ingatlanokkal örökölt állatokat sem mindenki hajlandó gondjaiba venni.

– Sajnos van, aki arra sem veszi a fáradságot, hogy feladjon egy hirdetést az örökbefogadható állatról 

– tudtuk meg az állatvédőktől. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!