Füge is okozhatja

2022.08.11. 20:00

Égési sérülésre emlékeztetnek a foltok a sebesülések után

Vágásos, körszerű vagy szabálytalan alakú, piros színű, égési sérülésre emlékeztető foltok, amik akár fel is hólyagosodnak – nyaranta sokan panaszkodnak hasonló tünetekre kerti munka, vagy fűnyírás után. A Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikáját mostanság a füge nedve okozta irritáció miatt keresték fel a legtöbben.

Wald Kata

Fotós: Benedek Bálint

Fitofotodermatózis – így hívják azt a típusú bőrreakciót, amit a füge mellett sok kerti növény levele, termése, gyökere vagy virága is kiválthat az arra érzékenyekben.

Nemcsak az ernyősvirágzatú növények – mint a petrezselyem, a zeller, a paszternák, a medvetalp, a vadrépa és egyéb gyomnövények – érintése vezethet bőrproblémákhoz, hanem a fűszernövények és a hüvelyesek, továbbá a rutafélék is: a kerti ruta, a lime, a citrom vagy a bergamott narancs, valamint egyes fügefélék. 

– A tünetek megjelenéséért egy fényérzékenységet okozó anyag, a furokumarin a felelős, amit a növény leve, nedve tartalmaz. Ez a napfény UV-A-sugarainak a hatására bomlik, aktiválódik, és gyulladást okoz a bőrben – közölte dr. Lengyel Zsuzsanna egyetemi adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani- és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatóhelyettese. Hozzátéve, hogy a tünetek 24 óra elteltével szoktak jelentkezni, majd két-három nap múlva rosszabbodni, ami megijeszti az embereket. 

Dr. Lengyel Zsuzsanna kiemelte, van, hogy kardvágáshoz hasonló, éles szélű tünetekkel érkeznek a betegek, de előfordul, hogy bizarr alakzatban jelennek meg a foltok. A bőr ezeken a helyeken bepirosodik és ég, később fel is hólyagosodhat és következményként bakteriálisan felülfertőződhet. 

A szakember azt tanácsolja, hogy azonnal mossuk le a bőrfelületet, ha ránk került a növény nedve, majd ruhával takarjuk be és kerüljük a napfényt. Súlyos tünetek jelentkezése esetén keressünk fel bőrgyógyászt! 
Fűkasza használatakor például kiemelkedően fontos a védőruházat és az arcvédő, vagy legalább védőszemüveg. 
Dr. Lengyel Zsuzsanna felhívja a figyelmet arra is, hogy a bőrreakciót okozó növények olaját krémekbe is beleteszik, és ezek az illóolajok a bőrre kenve éppúgy előhívhatják a tüneteket a nyári időszakban. Tábortűzben is éghet furokumarint tartalmazó növény, aminek a pernyéje ugyancsak rászállhat az arcra vagy más testrészre. Ha másnap valaki mosakodás nélkül folytatja a kirándulást, amelynek során nap éri, előjöhetnek a tünetek. De a nagy mennyiségben, táplálékkiegészítőként szedett zellerkapszula is okozhat például problémákat, ha utána napfény éri a bőrt. Fényvédő és naptej használatával azonban ez elkerülhető. 

Enyhe tünetek esetén fontos az általános bőrfertőtlenítés, majd a nyugtató, panthenol-, vagy antihisztamin-tartalmú habok, krémek alkalmazása. Súlyosabb tüneteknél már a szteroidtartalmú kenőcsök jönnek szóba. Ha a bőrfelszín több mint harminc százalékát érinti, akkor szisztémás, szájon át adott szteroidkezelésre van szükség. Mindeközben a gyulladt területet a nap elől védeni kell, illetve fontos fényvédőt alkalmazni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában