Félretették a projektet

2022.08.13. 20:20

Kevesebb felújítást indít a városvezetés a megyeszékhelyen

A városházisajtó teljes „sikerként” adta el, és az előző városvezetést támadta meg, miután pályázati forrást nyertek közműfejlesztésre, holott korábban ők is hitelt vettek volna fel. A nemzeti oldal szerint viszont ahelyett, hogy évekkel ezelőtt elindítottak volna egy átfogó munkát, inkább vártak, így a korábbi fejlesztési célok töredékét tudják megvalósítani.

B. M.

Sokan emlékezhetnek arra, hogy az előző városvezetés idején elindított projekt keretében a Ferencesek utcájában százéves vezetékeket cseréltek ki a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei, miközben több szolgáltató is felújította a hálózatát az utcában. A fideszes önkormányzat célja az volt, hogy a munkálatokat a mélyben is elvégezzék, hiszen a felszín új burkolatot és új utcabútorokat kapott. A cég előző vezetése pedig folyamatos rekonstrukciókban, egy hosszan tartó fejlesztés mentén gondolkodott, ezért is került sor korábban az egyetemvárosi, vagy éppen az ispitaaljai, a mecsekoldali munkálatokra. A cég 2010 és 2021 között összesen 11,5 milliárd forint értékű felújítást valósított meg, aminek nagy része tehát még az előző városvezetés idejére datálható.

Péterffy Attila pécsi polgármester egyik alpolgármestere, Ruzsa Csaba aztán 2020-ban már egy általa jegyzett előterjesztésben arról írt, hogy 2019 decemberében – tehát már baloldal regnálása alatt – jóváhagyták egy 5,5 milliárdos EIB-hitel felvételét a cég munkáihoz, további 2,5 milliárdos keret kapcsán pedig szintén hitelfelvételben gondolkodtak. Tehát nem vetették el a hitelfelvétel gondolatát, miközben kormányzati pályázati kiírásra is vártak.

Az MSZP-s képviselőjelöltnek is jelentkező Bodnár Imre ügyvéd – aki a városi cégek „átvilágítását végzi” – állításaira hivatkozva a propaganda most azt írta, hogy „nem kellett a sokmilliárdos hitelfelvétel”, és úgy tett, mintha ennek ötlete a fideszes önkormányzat sara lenne. Csakhogy Péterffyék és a baloldaliak 2019-ben szintén a hitelkeret mellett voltak, és el is fogadták, hogy „a pályázati önerő fedezetének megteremtéséhez a Tettye Forrásház összesen legfeljebb nyolcmilliárd keretösszegű banki finanszírozási forrás rendelkezésre állásáról gondoskodjon”.

 

 

Az előző városvezetés 2019-ben is még 12 milliárdos fejlesztési célokat fogalmazott meg, de 2022-ben jutottak el oda a baloldaliak oda, hogy hárommilliárdot nyertek el pályázaton, amiből „14 kilométer hosszúságban ivóvíz- és szennyvízhálózat csővezetékeinek cseréje valósulhat meg”.
Csizmadia Péter, a pénzügyi bizottság fideszes elnöke szerint a választások után a baloldalnak nem volt arról fogalma, hogy ez már egy részletesen előkészített projekt, félretették az egészet, majd amikor észbe kaptak, már lejárt a korábban a bankok által adott ajánlati kötöttség. Ezek után elkezdtek kapkodni, majd a baloldal vette elő az EIB-hitel ötletét is, de ezt is lefújták, így az eredeti fokozott fejlesztési program töredékét tudják most megvalósítani, az emelkedő építőipari árak miatt pedig ebből a forrásból nem lép előre érdemben a vállalat.

Az önkormányzat 2019-ben a választások után is nem sokkal azt állította, hogy „a pécsi víziközmű-hálózat egyes részei rendkívüli módon elöregedtek, bizonyos szakaszokon 100 évesnél idősebb vezetékeken kell a szolgáltatást biztosítani. Más vezetékszakaszok a 30-40 évvel ezelőtt alkalmazott technológia miatt a várható élettartamuk felett üzemelnek már, jelentősen növelve ezzel az ellátási kockázatot”.

Érdekesség, hogy a fentiek ellenére a 2021-es év büdzséjének a zárszámadása kapcsán a Péterffy Attila által jegyzett dokumentumban az szerepel, hogy „hosszú lejáratú, valamint külföldi pénzintézettől – EIB-hitel – történő hitel felvételére került sor 2021-ben 8,5 milliárd forintos értékben”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!