Fontos témák a közgyűlésen

2022.09.20. 10:26

A baloldal leszavazta a pécsiek rezsitámogatását

Péterffyvel az élen a baloldal leszavazta a pécsiek rezsitámogatását a keddi közgyűlésen.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A költségvetés tárgyalása előtt a kérdések, interpellációk bejelentésével indult a keddi közgyűlés a hosszúra nyúlt nyári szünet után. 

A nemzeti oldal részéről Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) hét interpellációt nyújtott be, ezeket röviden ismertette: 2023-ban tervezik-e a településrészi, még 2019-ben általuk elvett költségvetést visszaadni? Mikor kezdik el a köztéri fejlesztéseket, amire 200 milliót különítettek el? Hajlandóak-e a júniusban feltett kérdésére válaszolni, a hirdi és a somogyi településrészeket érintően? Miért nem teszik lehetővé, hogy a bányász szakszervezet használja a vasasi bányászotthont? Az ingyenes LED-csereprogramot miért nem teszik elérhetővé Hirden? Mi az oka annak, hogy 2-3 nap késéssel kerül ki a városi lap a körzetben? Miért nem állítják helyre a korábbi buszmenetrendet és miért nem veszi figyelembe a pécsiek igényét a polgármester? 

Azt is megkérdezte a képviselő, hogy miért nem válaszolnak a Vasasi Csillag Mazsorett kérdésére?

Napirend utáni felszólalás címmel Berényi Zoltán a Vasas-Somogy-Hird a részönkormányzat működéséről beszél majd, és arról, hogy mit remélhetnek a polgármestertől az ott élők?

Ki engedélyezte a drag queen partit a családi Zsolnay-negyedben?

Az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, Kővári János szintén kérdéseket intézett a polgármesterhez, hogy Péterffy Attila mit tett, hogy a pride felvonulás minél kisebb terhet jelentsen a pécsieknek, illetve mi a véleménye arról, hogy a felvonulók annak a Hoppál Péternek a kicicomázott fotójával vonultak, aki kijárta a Zsolnay-negyed támogatását az államnál, majd pedig ugyanitt rendeztek drag queen partit?

A fideszes Barkóczi Csaba arról a kezdeményezésről érdeklődött, hogy az ispitaaljai Bolygó utcában lakók azt kérik, hogy a szomszédos ipartelepre ne rajtuk keresztül történjen a teherforgalom. Ez ügyben már aláírásgyűjtést is szerveztek, amihez az Űrhajó utca is csatlakozott. A régi Kertvárosban lakók pedig arra kérik a polgármestert, hogy a parkolási anomáliákat legyen szíves megszüntetni. Az ezzel kapcsolatos részleteket délután, a kérdések kifejtésekor fogja elmondani. 

Kamarás Péter KDNP-s képviselő szintén a pride drag queen afterpartival kapcsolatban kérdezte meg, hogy a jövőben is szándékoznak-e a családi kulturális központként ismert Zsolnay-negyedben ilyen programot rendezni, illetve, hogy a hétvégi partikra ki adott engedélyt?

Elutasították a rezsitámogatási javaslatot

A fideszes frakcióvezető, Csizmadia Péter azt tudakolta, hogy a múlt héten a szociális rezsitámogatásról és a kisvállalkozók önkormányzati bérleti díjának a kedvezményéről szóló napirendi javaslataira mikor kap választ? 

Péterffy Attila, Pécs MSZP-DK-s támogatással megválasztott polgármestere azt mondta, hogy a napirendre vételükről szavazni fognak, de borítékolható volt, hogy elutasítja a magát elvileg baloldalinak nevező szocialista-DK-Momentum-Jobbik-LMP csonkakoalíció a kezdeményezést, miután már napokkal ezelőtt a városházi propagandaszócsövek elutasítóan beszéltek a kezdeményezésről.

 

Péterffy beismerte: 1,9 milliárddal többet kaptak a kormánytól 

Péterffy Attila polgármester szerint "csak technikai jellegű" a módosítás, amivel az idén 49,6 milliárdosra tervezett költségvetés 76,5 milliárdosra emelkedett. A változás legfontosabb tételei között megemlítette az EU-s pályázatokra érkező támogatásokat 3, 8 milliárd értékben,  18,2 milliárd forint volt a pénzmaradvány, valamint 1,9 milliárd forinttal nőtt a központi állami támogatás összege.
 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint ez mégsem csak technikai módosítás, hiszen 1,9 milliárdos többlettámogatásról is döntenek, amiben benne van az a 860 millió forintos kompenzáció, ami az iparűzési adóból kiesett adóbevételt pótolja ki, és ez az az összeg, ami a pécsi vállalkozóknál marad. 

- Nem tartjuk indokoltnak, hogy olyan fölösleges kiadásokra költsön a város, mint például a pécsi városházi médiacég 20 milliós támogatása. Lenne a pénznek jobb helye, erre próbálják ösztönözni a szavazatukkal a koalíciót is

 - mondta. Szerette volna azt is megtudni, hogy mire költöttek pénzt.

Ruzsa Csaba MSZP-közeli alpolgármester azt mondta, számlákat kellett kifizetniük, amit akkor tudtak átutalni, amikor megjött a kormánytól a pénz. 

A fideszes képviselő, Barkóczi Csaba leszögezte, hogy szeretné megköszönni a kormánynak, hogy 185 millió forinttal járul hozzá az óvodai és a bölcsődei dolgozók béréhez, valamint 300 millió forinttal járul hozzá a pécsi gyermekek étkeztetéséhez, különösen úgy, hogy Péterffy Attila több tíz-, vagy százmilliós tételben vont el pénzt ettől a szférától, miközben tanácsadói, biztosi jövedelmekre, megemelt cégvezetői bérekre költenek sok tízmilliót.

Az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, Kővári János kiemelte: 

rendre az év elején mindig ráijesztenek a pécsiekre, hogy a kormány majd bünteti a várost, de mindig kiderül, hogy ez nincs így.

  Ruzsa Csaba felszólalásában arról is beszélt, hogy egy rendelet alapján idén háromszor érkezik kompenzáció az iparűzési adóbevételre, egyben kijelentette, hogy a kormány tartja a szavát. 

A DK-s Kunszt Márta képviselő azt mondta, hogy normális és az önkormányzati önrendelkezést szolgálja, hogy megkapják az iparűzési adóbevétel kompenzációját. 

Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) azt kérte, hogy az önkormányzat a peremkerületeket is úgy büntesse végre, ahogy a kormány bünteti a várost. 

Kilencmilliárdos hitelt vett fel a város

Barkóczi Csaba a vitában azt mondta, hogy 9 milliárd forintos hitelt vett fel Péterffy és eladósította a várost az utóbbi években.  A polgármester erre úgy reagált volna viccesen, hogy "biztosan csak Pécset, esetleg nem az országot és Európát?" Amire viszont Barkóczi úgy reagált, hogy "önből mindegyiket kinézem".

Az MSZP-s Csaba István szerint viszont az előző városvezetés vett fel 10 milliárdos hitelt. Bodnár Szilvia független képviselő úgy fogalmazott, a Pécsi Kommunikációs Központ teljesítménye színvonal alatti, bőven elég lenne havonta megjelentetni a városi lapot, és ezt is javasolta, mert krumplipucolásra bőven elég. 

Mellár Tamás baloldali parlamenti képviselő is megjelent az ülésen, felszólalásában a kormányt és az előző városvezetést kritizálta. 

Barkóczi Csaba azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy 2006-ban Mellár még azzal kampányolt, hogy miként adósította el a várost a szocialista városvezetés, akik több mint 50 milliárdos hiányt hoztak össze és amit az Orbán-kormány idején vállalt át az állam. Felsorolta, hogy szerinte az EIB-hitel az alábbi tételekből állt össze: a képviselők megemelték a saját fizetésüket, a Bodnár Imre-féle ügyvédi körnek fizetnek, megemelték a cégvezetők bérét, három alpolgármestert fizetnek, sokkal több tanácsnokkal dolgoznak, több tanácsadót fizetnek, hét bizottság működik és 110 feb-tagot fizetnek.

Vajon miért kellett otthagynia az energiacéget Péterffynek? 

Péterffy Attila azt mondta, hogy nem több, mint 50 milliárdos, hanem 43 milliárdos hitelről volt szó, de "én 2010 előtt nem itt voltam, hanem az energiaszektorban, mi köze ahhoz, hogy a középkorban vettek két kecskét és három tyúkot? Beszélhetnek össze meg vissza, meg mindenfélét összehordhatnak, de miért vannak itt az Államkincstár emberei és mióta?"

Kővári János ÖPE-KDNP frakcióvezetője később aztán félmondatban utalt arra, hogy Péterffynek valamiért ott kellett hagynia azt a céget.

A polgármester megint sértegetett érdemi válasz helyett

 Barkóczi Csaba azt kéri számon Péterffyn, hogy 9 milliárd forint hitelt vettek fel, amire Ruzsa Csaba úgy reagált, hogy csupán fejlesztési hitelről van szó azért, hogy előre finanszírozzák az uniós fejlesztéseket. 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint a baloldal semmit nem változott, korábban szintén tönkretette, eladósította a várost, de azért kiosztottak 3,1 milliárdnyi jutalmat.  

- Kibontakozó energiaválság van, de 20 millióval dotálják meg azt a céget, amelynek lapja krumplipucolásra való és a baráti köröket is tovább hízlalják

 - mondta, valamint kiemelte, hogy közben a baloldali képviselők a saját polgáraik ellen kampányolnak Európában. 

- Moralizáljunk akkor: a nemzeti keresztény jobboldal képviselői hogyan tudnak elszámolni, a saját szüleik szemébe nézni, amikor hazudnak? - kérdezte Péterffy. Kővári János erre megjegyezte, hogy megint csak sértegetni sikerült, ami akár becsületsértés is lehet. Csizmadia Péter ehhez még hozzátette, hogy ő továbbra sem kapott választ arra, hogy miként van az, hogy a baloldaliak egyszerre mondják, hogy szűkösek a kereteik, közben meg százmilliókat költenek a saját holdudvarukra feleslegesen, például a városházi lapra?

-Nem lehet érdemben vitázni,  mert a kérdésekre nem válaszolnak, helyette sértegetnek, ezért inkább zárjuk le a vitát

 - indítványozta Csizmadia, amit aztán el is fogadtak. 

Szünetelünk, mert kevés volt a szünet (11:59)

Hiába tartott tovább a nyári szünet a baloldali politikusoknak, mint a gyerekeknek - akik ugye már szeptember elején iskolába, óvodába mentek -, úgy tűnik, nem volt elég idejük arra, hogy a közgyűlés előtt bizottsági ülést tartsanak, ezért lassan egy órája arra várunk, hogy egy kérdést megtárgyaljon az illetékes bizottság, mielőtt a döntéshozó közgyűlés elé kerülne a téma. Ez egyébként a Lauber Dezső Sportcsarnok évek óta húzódó felújítása.

Miközben halk skót dudaszó hallatszott a bizottsági ülés miatti délelőtti csendes pihenő alatt a közgyűlési teremben, nyilvánvalóan egyre többen gondolnak arra, hogy hamarosan ebédszünet is lesz, ami általában 13 órakor kezdődik, s egy óráig tartana hivatalosan. Ám más munkahelyekhez képest a képviselők általában még ráhúznak még arra is 10-30 percet, hiszen a város ügyes-bajos dolgai megvárják a politikusokat. 

Kiderült, a bizottsági ülésen 9 napirendet tárgyalnak, és az eddig eltelt egy órában mindössze az elsőig jutottak el. Néhányan már azt is pedzegetik, hogy lehetséges, hogy az uzsonnaszünetig fog tartani a csendes pihenő utáni ebédszünet. Szinte úgy, mint az oviban. 

Ebédszünet előtt mégis folytatják (13:15)

A Tüke Busz Zrt-nek 600 milliós támogatást adnak hamarosan, de még az is elképzelhető, hogy további forrásokat is kaphat a vállalat - derült ki Ruzsa Csaba alpolgármester szavaiból.

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője arra kérdezett rá, hogy a buszjárat-csökkentés után milyen lépéseket találtak ki arra, hogy a pécsiek visszatérjenek a buszozáshoz, illetve milyen elképzelései vannak a vezérigazgatónak erre? 

A Tüke Busz Zrt-nek nagyjából 700-1000 millió forinttal kevesebb a bevétele, mint a koronavírus járvány előtt. Ezzel kapcsolatban Ruzsa Csaba elmondta, hogy ennek okai között van az, hogy a koronavírus-járvány alatt nagyon sokan vásároltak autót maguknak, legalább 15 százalékkal nőtt a gépjármű-állomány bizonyos területeken. A 480 forintos benzinnel még mindig olcsóbb bejutni a peremkerületekről a városba, ha már ketten ülnek az autóban - ez derült ki a korábbi kutatásukból.  Az alpolgármester azt is elmondta, hogy vannak már jelei, hogy több bérletet vásárolnak az emberek. Ez jelentheti a hosszabb távú megoldásokat. 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető azt mondta, hogy a bérletek kiváltásának csökkenése már korábban elindult, amikor olcsóbb volt a benzin, szerinte hibás volt az a döntés, hogy a koronavírusjárvány alatt csökkentették a járatokat. 

Barkóczi Csaba (Fidesz) egyébként utalt rá, hogy Péterffy Attila a kampányban még úgy nyilatkozott, hogy "amennyiben polgármester leszek, a buszjegyek árát jelentősen csökkenteni fogom!", nemrég azonban emelte a jegyárakat az önkormányzat. 

450 milliót kaphat még a Pécsi Sport NZrt

Ruzsa Csaba alpolgármester előterjesztése szerint azt javasolja a város vezetése, hogy a sportcég számára előirányzott működési támogatás összesen 450 millió forinttal kerüljön megemelésre, amit december 5-ig ütemezetten kapna meg a Pécsi Sport NZrt. 

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője szerint, ha választani kell, hogy a jégpályát tartsák-e nyitva vagy pedig a pécsi rászorulóknak segítsenek a rezsit kifizetni, akkor inkább az utóbbit választja.  

Ezzel 850 millió forintba kerül ebben az évben a városnak a cég működése. 

A pénzt megkapja a vállalat.

A képviselők a szünet utáni ebédszünet után félórás késéssel kezdték meg a délutáni programot, így nagyjából reggel 9 óta – mivel akkor is csúszással indultak – 14:30-ig közel két és félórás szünetet tartottak. A szünet után jöttek a kérdések, interpellációk és az azokra adott válaszok. 

Pont ez a 6 millió dönti be a költségvetést?

Berényi Zoltán, az érintett terület önkormányzati képviselője többek között azt kérdezte, hogy 2023-ban a mindössze 6 millió forintnyi költségvetését megkapja-e Vasas-Hird-Somogy településrész, amit még a baloldal vett el. 

Péterffy Attila polgármester azt válaszolta, bízik abban, hogy a képviselő is látja, hogy az egyes településeket milyen kockázatok, milyen pénzügyi hatások érik. Ebben a helyzetben a 2023-as költségvetés kapcsán nem akar ígérni, ez ügyben sem teszi meg. 

Berényi szerint a 60 milliárdos pécsi költségvetést biztosan nem borítja meg a 6 milliós kérés, nem is fogadta el Péterffy válaszát a képviselő. 

Már dolgoznak

Berényi a Biokom településrészt érintő fejlesztéseinek ütemezése kapcsán is érdeklődött. Péterffy szerint már dolgoznak a területen is, a munkálatok befejezésére jövő nyárig kapott határidőt a cég. Berényi ezt a polgármesteri reakciót el is fogadta. 

Teljesen mindegy 

-A vasasi bányászotthont - ami ma óvodaként működik - miért nem használhatják a bányászszakszervezetek és a helyi közösségek? Még a hagyományos szakszervezeti bált sem tarthatják meg? 

– kérdezte még Berényi. Péterffy ugyan elkezdte a választ, hogy az ingatlant a Vasasért Egyesület kezelésébe adták, csakhogy kiderült, hogy nem is arról az épületről van szó, mint amiről a polgármester beszélt. 

A baloldaliak ennek ellenére elfogadták a választ, vagyis teljesen mindegy, hogy miről beszél a polgármester, a képviselők akkor is megszavazzák, ha még az adott helyszínt sem találja el a városvezető. 

Péterffynek sem tetszik, amit Hoppállal művelnek

Az elmúlt hétvégén 42 utcát teljesen, vagy részlegesen zártak le a pécsieket is megosztó pride miatt. Kővári János (ÖPE-KDNP) belvárosi képviselőként azt tudakolta, hogy egyeztetettek-e a városvezetők a szervezőkkel, hogy csökkentsék a belvárosi lakosok terhelését?

– Semmit nem tettem, mert tőlünk függetlenül jelentették be az igényüket a rendőrségnek a szervezők, nélkülünk léptek. Amit én tettem, hogy egyeztetésre hívtam a rendőrkapitányt augusztus elején, hogy miként lehetne azt elérni, hogy az érintett vendéglátósokat kevésbé érintse a felvonulás, illetve a tavalyi nagyon feltűnő rendőrségi készültség szolidabb legyen. A rendőrkapitány akkor arról tájékoztatott, hogy megváltozott az útvonal a tavalyihoz képest, ezért a pécsiek életét kevésbé befolyásolja a program 

– válaszolta Péterffy Attila, aki Kővári János kérdésére kifejtette, hogy elítéli, nem támogatja, hogy pécsi polgárok, így Hoppál Péter arcát kigúnyolva hordozzanak körbe plakátot a városon - ezt történt ugyanis a pécsi kulturális államtitkárral a pride-on. 

Ezek után Berényi arra hívta fel a figyelmet, hogy a városi és helyi propagandalapok címlapján is szerepel ez a fotó, amire Péterffy úgy reagált, hogy ők nem cenzúrázzák a városi lapot és nem ő a főszerkesztő. 

Ezzel szemben tény, hogy a városi, helyi baloldali lapokban rendszeresen jelennek meg névtelenül a városházáról kiküldött propagandaanyagok és indítanak lejáratásokat éppen a városvezetővel egyező politikai célok érdekében. 

Péterffy nem tudja, hogy lesz-e még drag queen parti a Zsolnay-negyedben

Kamarás Péter KDNP-s képviselő azt kérdezte, hogy a polgármester tudott-e arról, hogy pride alatt nőimitátorok drag queen partit tartanak a Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol korábban családi programokat tartottak. Megkérdezte, hogy a polgármester szerint méltó-e ez a negyedhez? Vajon a jövőre lesz megint drag queen parti? - szegezte a pécsi polgármesternek. 

A baloldali polgármester azt állította, hogy nem tudott róla, hogy ilyen program lesz ott, nincs is véleménye róla, és azt sem tudja, hogy lesz-e jövőre is ilyen rendezvény a Zsolnay-negyedben.   

Szünet, szünet, szünet...

A nyári szünetet követően megtartott első közgyűlés hosszúra nyúlt délelőtti szünete után, a szintén hosszúra nyúlt ebédszünetet követően, délután a kérdések után is szünetet tartottak, ezért ismét nagyjából húsz percig pihenhettek a politikusok. Utána a baloldaliak felmondták a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulással a közös intézményfenntartásra vonatkozó megállapodást és kisebb súlyú napirendeket fogadtak el. 

Ennyibe kerül a közvilágítás (16:36)

A közgyűlés úgy döntött, hogy az önkormányzat és intézményei a villamosenergia fogyasztási helyek tekintetében, a gazdasági társaságokkal együtt közösen, konzorciumi együttműködés keretei között folytatnak le közbeszerzési eljárást a 2023.01.01 - 2023.06.30-ig tartó időszakra a BIOKOM Nonprofit Kft. vezetésével.

Ruzsa Csaba alpolgármester elmondta még, hogy a közvilágítás napelemekkel történő ellátásával az egyik probléma az, hogy a nappal megtermelt áramot nem lehet éjszaka felhasználni, csak ha brutális mennyiségű tárolókapacitást építenek ki.

Az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, Kővári János felvetette, hogy energiamegtakarítási intézkedési tervet kellene felvázolni, a cégek erre tehetnének javaslatot a következő közgyűlésig. Egyben hangsúlyozta, hogy mindezt nem a szolgáltatások színvonalának csökkentése mellett kell megtenni.

Ezt viszont elutasították a baloldaliak, nem akarnak még intézkedési tervet sem.

A közvilágítás egyébként hat hónapra 1,2 milliárd forintba kerül.

A sportcsarnok vajon mikor újul meg?

Elfogadták az önkormányzat földgáz igényének konzorciumi beszerzését is, ami 9 hónapra 485 millióba kerülhet, majd rátértek a Lauber Dezső Sportcsarnok évek óta húzódó felújításának napirendjére is. 

Ruzsa Csaba alpolgármester szerint már a második közbeszerzésnél tartanak, az utóbbinak a közepén vannak. Most a problémát az okozza, hogy az újabb közbeszerzést egy 15 éve alapított pécsi cég nyerte meg, de az uniós szabályok szerint az orosz érintettségű vállalkozásokat az uniós projektekből ki kell zárni. Valamiért ennél a vállalkozásnál ezt megállapították, amit azonban a városvezetők vitatnak. Mindenesetre most még 190 milliós pótfedezetet biztosítanak, hogy a munkák el tudjanak indulni, mikor pont kerül a jogi hercehurca végére. 

A Lánc utcai tömb tervezése

Mint megírtuk, 60 millió helyett 95 milliót költenek a Lánc utcai tömb nyugdíjasházzá történő átalakításának a terveire. 

– Mi történik, amikor elkészül a terv? Miből építik meg? – kérdezte Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője. 

– Önerőből, minisztériumi egyéb forrásokból, energetikai forrásokból valósíthatjuk meg – válaszolta Ruzsa Csaba. Nyőgéri Lajos alpolgármester még hozzátette: a bentlakók is finanszírozzák a fejlesztést.

„Az, hogy tök hülye vagy, az alap"

Az, hogy tök hülye vagy, az alap

 – mondta Ruzsa Csaba az egyik jobboldali képviselőnek mikrofonon kívül. Pechére azonban a televíziós közvetítésben is jól hallható volt, hogy jót kuncogtak a baloldaliak. 

– Kérem az ülés vezetőjét, a polgármestert, hogy biztosítsa a rendet, figyelmeztesse az alpolgármestert, mert már ez a sokadik alkalom, hogy sértegetnek minket

 – mondta Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető. Péterffy ekkor valóban figyelmeztette Ruzsát, igaz, a közgyűlés során a polgármester is sértegetett másokat. 

Lehet változás a Misinatetőn 

A Misinatető fejlesztésével kapcsolatos projekt még 2016-ban indult és csak részben valósult meg a TV-torony kivilágításával. 2020 őszén az önkormányzat lakossági véleményeket kért és most jutott el oda, hogy 2022-ben be tudja nyújtani az új, kibővített tartalmú pályázatot a Pénzügyminisztérium segítségével. A napirendet megszavazták. 

Az online közvetítésünket befejeztük. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!