Több helyen is lesz megemlékezés

2022.09.02. 14:30

A bányásznapokkal köszönt be idén is a szeptember

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

Az idei 72. Országos Bányásznapot Salgótarjánban nyitották meg, ahol Palkovics László, technológiai és ipari miniszter hangsúlyozta, hogy az energiaválság felértékelte a hazai bányászat szerepét, ennek érdekében a kormány hét pontos intézkedési tervet fogadott el: így a mátrai erőmű blokkjainak újraindítását, a hazai lignit- és barnaszén-kitermelés fokozását, valamint a hazai gáztermelés növelését.

Az Országos Bányásznapot 1951-től tartják egységesen szeptember első vasárnapján Magyarországon, így állítva emléket az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak. Baranya megye bányász hagyományaihoz híven, idén is számos helyen emlékeznek meg a megye volt bányászairól.

Az ünnepi események a  pécsbányai Bányász emlékműnél koszorúzással kezdődnek péntek késő délután, szeptember 3-án 9 órakor koszorúzás lesz a Hősök terén. Pécs-Vasason a Szent Borbála Parkban szombat délelőtt a gyerekeket körhinta, légvár, dobáló, majd délután fél háromtól ünnepi műsor várja, ahol fellép a Vasasi Bányász Fúvószenekar, Bányászszív Dalcsapat, mazsorettek és este tűzijáték zárja a napot. Mecsekszabolcson a Pécsi Kulturális Központ és az Összefogás Mecsekszabolcsért Egyesület a Csertető-emlékműnél tart megemlékezést és koszorúzást vasárnap 15:00 órától, utána a szabolcsi Templom téren kulturális műsorok kezdődnek, míg a kicsiket kerékpáros rendőrségi bemutató, retro ügyességi játszóház várja. 

A bányásznapi rendezvény miatt rövidített útvonalon közlekednek a 2-es járatok szeptember 4-én, vasárnap.

Több helyen emlékeznek

Komlón a hétvégén tovább tart a Komlói Bányásznapok, amely során számos nagy koncerttel várják a helyieket. Kővágószőlősön a Zsongorkő Baráti Kör idén tizenkettedik alkalommal rendezi meg augusztus 3-án 10:30-kor a volt MÉV III-as dolgozók találkozóját, míg Hidason kétnapos ingyenes műsorokkal készülnek a bányásznapra. A településen szombaton fellép a Kiscsillag Zenekar, este vízjáték és lángshow, vasárnap térzene, a bányászemlékmű megkoszorúzása, fegyver- és katonai bemutató, sakk szimultán, versenyautó-bemutató és labdarúgó-mérkőzés szerepel a műsorkínálatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!