Hogy is van ez?

2022.09.01. 20:00

Több milliárdnyi vagyont már elpasszoltak Péterffyék

Miközben egyfajta szabadságharcosnak próbálja magát feltüntetni Péterffy Attila pécsi polgármester azzal, hogy a Tettye Forrásházat nem adja oda a segítőkezet nyújtó államnak, addig a polgármester hónapokkal ezelőtt a pécsiek vagyonát, a helyieknek fontos repülőteret könnyedén átadta a kormánynak. A nemzeti oldal szerint a Tettyével kapcsolatos álláspont a szokásos kormányellenes kommunikációs trükk.

Bóka Máté

Fotó: AS

 "Az önkormányzat mindenekelőtt fontosnak tartja az önrendelkezést, tehát azt, hogy a helyi közösségnek fontos ügyekben a települések maguk hozhassanak döntéseket. Pécs városa továbbra is inkább a korábban államosított javak újbóli önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazza, semmint újabb vagyontárgyak, eszközök államosítását" – ilyen kijelentések olvashatóak a szocialista-DK-s városvezetés propagandistáinak írásaiban a Tettye Forrásház Zrt. kapcsán arról, hogy miért nem adják állami kézbe a szolgáltatót. A baloldali Péterffy Attila polgármester kormányellenes hangulatkeltésének újabb epizódja azért is érdekes, mert – ahogy ezt az önkormányzati közlemény is beismeri –ha "Pécs átadja az önkormányzati víziközmű tulajdont az állam részére, akkor a Tettye Forrásház Zrt. 2022. évi számviteli veszteségét az állam finanszírozta volna". 

Nem szakemberek ülnek a cég vezetésében

A pécsi Fidesz városházi frakciója ezért is szögezte le, hogy rövidtávú pártpolitikai érdekek miatt tette kockára a baloldal a pécsiek biztonságos vízellátását, mert ahelyett, hogy éltek volna a kormányzat garanciáival, azt választották, hogy a pécsiek pénzéből pumpálnak milliárdokat a víziközmű cégbe. Mindeközben a baloldali pártérdekeket kiszolgáló személyek kulcspozíciókat töltenek be – érdemi munka nélkül – a cégnél. A nemzeti oldalon ezek után fel is tették a kérdést, hogy "mi szükség van arra, hogy Péterffy százmilliós nagyságrendben közpénzeket elosztó és maga is bezsebelő ügyvédje ott sertepertéljen igazgatósági tagként a cégben, hátráltatva a szakembereket?  Vagy ott ügyködjön az a Szabó Szilárd, aki eddig is évi közel 50 millió forint közpénzért igazgatja Pécs egyik legkisebb cégét, a Pécsi Vagyonhasznosítót?"

Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a baloldal is tisztában van azzal, hogy a jelenlegi formájában, az emelkedő rezsiköltségek miatt a Tettyének is rendkívül nehéz éve lesz – a szükséges fejlesztésekről nem is beszélve –, ennek ellenére amíg lehetséges, addig igyekeznek fenntartani azt a látszatot, hogy a kormány "bántja" őket. Vélhetően jövőre, a választások előtti időszakban erre fogják alapozni az egyik kommunikációs paneljüket. 

A repülőteret az államnak adták önként

Lapunk olvasói még arra is felhívták a figyelmet, hogy Péterffyék egy másik ügyben éppen a fenti álláspontjuk szöges ellentétét képviselték, amiben akkor Péterffy személyes ambíciói és helyezkedése is szerepet játszhatott. A pécsi repülőteret ugyanis a baloldal önszántából adta át a magyar államnak nem is olyan régen. Ráadásul a repülőtérre éppen a korábbi szocialista városvezetés idején költöttek el úgy milliárdokat, hogy valójában piaci, kereskedelmi forgalmat érdemben nem is bonyolított le hosszú évekig a létesítmény, és az így jelentős veszteséget termelt. Tehát nem láttak esélyt a rentábilis fenntartásra, fejlesztésre. 

Péterffy azonban vélhetően az energiaszektorban meglévő kapcsolatai és személyes karrierje érdekében is dönthetett úgy, hogy a Paksi Atomerőművel és Süli János  bővítésért felelős miniszterrel, jelenlegi államtitkárral megegyezik a pécsi reptér eladásáról. Péterffynek ugyanis a polgármesterségi ambíciói után vélhetően ismét az állami, önkormányzati szférában, vagy pedig a közemberek befizetéseit felhasználó távhőcégek –  ilyenek a korábbi "munkahelyei" – lenne lehetősége elhelyezkedni. Ezért is hozták már hírbe azzal is, hogy egy baloldali kormányban energetikai területért felelős pozíciót kaphatott volna. 

Más közvagyont is eladnak

De nemcsak a repülőteret adta el önként a szocialista-DK-s városvezetés, hanem a volt Bőrklinikát is magán kézbe akarják adni, annak ellenére, hogy még az állami főépítész is közösségi tulajdonban való megtartását szorgalmazta. De éppígy közel másfél száz önkormányzati ingatlan értékesítését készítik elő a háttérben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!