Mindenszentek és Halottak napja

2022.10.25. 15:49

A mécses és a gyertya fokozott tűzveszélyt jelent a temetőben – figyelmeztet a katasztrófavédelem

Közeleg Mindenszentek és Halottak napja - a katasztrófavédelem tapasztalatai szerint ebben az időszakban a temetői tüzek száma is emelkedik, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek. Fontos az óvatosság!

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

A közelgő Mindenszentek és Halottak napja alkalmából az elkövetkezendő napokban egyre többen látogatnak a temetőkbe, hogy ott virággal, koszorúval, mécsessel emlékezzenek elhunyt szeretteikre. 

A katasztrófavédelem tapasztalatai szerint ebben az időszakban minden évben megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is komoly veszélyt jelenthetnek. Közleményük szerint tavaly ilyenkor országszerte tíz sírkertben keletkezett tűz - volt, ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki -, és minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.

– Nagyon fontos az elővigyázatosság – hívják fel a katasztrófavédők a figyelmet. – A sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat, koszorúkat el kell takarítani, hiszen ezek könnyen lángra kaphatnak. A gyertyákat, mécseseket pedig úgy szabad csak elhelyezni a sírnál, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meggyulladhat, és ne is tudjanak felborulni - emelik ki. Hangsúlyozzák továbbá, hogy mindemellett az is nagyon fontos, hogy mielőtt a sírt elhagyjuk, oltsuk el a lángot. Forró mécsestartókat pedig ne dobjuk soha a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe, mert könnyen tüzet okozhatnak. 

Pécsett a köztemetőt üzemeltető Biokom is arra kéri a látogatókat, az emlékezés meghittsége és zavartalansága érdekében, hogy a sírgondozásból keletkező hulladékot ezekben a napokban mindenki a parcella szélén lévő tárolóba gyűjtse, illetve tűzvédelmi szempontból a gyertyák körültekintő elhelyezésére is figyelmeztetnek. 

Megemlékezésként sokan otthon is gyújtanak mécsest, vagy gyertyát elhunyt szeretteikre emlékezve ezekben a napokban.

– Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy ezeket gyúlékony anyagok közelébe teszik, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire – hangsúlyozza a katasztrófavédelem. Mindez elkerülhető, ha a gyertya vagy mécses tűzálló tálra kerül, így nem forrósítja át a környezetét. Az is alapszabály, hogy a meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, stabil helyre kell tenni, hogy ne tudjon eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok.

A halloweeni töklámpásokra is mindez igaz – közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük a díszt, inkább LED izzó kerüljön bele világításként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!