Komoly összefogás eredménye

2022.10.27. 15:49

Átadták az ország egyik legmodernebb tűzoltólaktanyáját Pécsen (Galéria)

Több mint egymilliárd forint összegből épült meg az új pécsi tűzoltólaktanya, amelyet Felföldi László római katolikus megyés püspök, Zajácz Gábor görögkatolikus lelkész és Nagy Zoltán Csaba református lelkipásztor áldott meg.

Zsigmond J.

Fotó: Löffler Péter

Az új laktanya szükségessége már évekkel korábban megfogalmazódott, elhelyezésénél fontos szempont volt, hogy a város két jelentős része, Uránváros és Kertváros között épüljön meg. Az épület tervezése 2017 februárjában, a kivitelezése pedig 2021 januárjában kezdődött.

– Magyarország egyik legmodernebb tűzoltólaktanyája épült fel itt, a Tüzér utca és a Megyeri út csomópontjában. A laktanyaépítéshez a telket, valamint a közművesítéshez, a közműcsatlakozáshoz további 38 millió forint támogatást Pécs városa biztosította – említette az ünnepélyes átadón Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

A kétemeletes épület földszintjén négy szerállás, valamint a hírközpont és több technikai helyiség helyezkedik el, ezek fölött található a tűzoltók 24 órás szolgálatához szükséges kiszolgáló részleg, míg a második emelet a katasztrófavédelmi kirendeltség színhelye lett. 

– A katasztrófavédelemnél zajló európai uniós projektek elsősorban a környezet és az energia hatékonyságot tartja szem előtt. Ennek a célkitűzésnek legjobb példája az új környezettudatos technológiával épült pécsi laktanya, amely a hőtechnikai számítás szerint megfelel a közel nulla energiaigényű épület követelmény szintjének. Az épület villamosenergiai termelését a tetőn elhelyezett 30 napelem biztosítja

 – mondta a megnyitón Góra Zoltán tűzoltó altábornagy.

Az ünnepi beszéd után az épületet Felföldi László római katolikus megyés püspök, Zajácz Gábor görögkatolikus lelkész és Nagy Zoltán Csaba református lelkipásztor áldotta meg. Az átadón jelen volt dr. Horváth Zoltán főispán, Őri László a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, továbbá Pécs polgármestere, Péterffy Attila is. 

Az átadó után Őri László lapunknak elmondta, hogy a közel 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból, és a korábbi pécsi polgármester, Páva Zsolt által vezetett önkormányzat biztosított telken megépült pécsi tűzoltólaktanya egy komoly összefogás eredménye. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!