A tüntetést fontolgatják

2022.10.30. 07:00

Elegük van a Tüke Buszból: neten, újságban és megállókban is tiltakoznak

Aláírásgyűjtést indíthatnak a pécsiek azért, mert elégedetlenek a Tüke Busz Zrt. által nyújtott szolgáltatással, illetve azzal, hogy egyre többen úgy látják, hogy a városvezetés nem tud megoldást a helyzetre.

B. M.

Fotó: Laufer László

"Ne várd, kimarad!" – ez a felirat fogadja az utasokat az MTA Székház megállójánál a menetrendre felfestve, de a szöveg folytatódik a Tüke Busz dicséretnek egyáltalán nem mondható, nyomdafestéket nem igazán tűrő minősítésével. A Dunántúli Napló SMS rovatában megjelent olvasói hozzászólás úgy fogalmaz, hogy "sajnos nem lehet a véleménnyel vitatkozni. A DN-ben már mások is szóvá tették, többen is, hogy ezen a vonalon rendszeresek a járatkimaradások, a menetrend gyakorlatilag követhetetlen. Teljesen véletlenszerűen járnak a buszok. Mi az oka? Vagy a város egészére ez a jellemző?"

Ez gáz!

De nem csak a Mecsekoldalban maradnak ki járatok, az egyik leglátogatottabb pécsi közösségi csoportban két külön poszt is foglalkozik a témával. 

Az egyik azt a kérdést teszi fel, hogy "Pécs keleti részén maradnak ki csak buszok, vagy máshol se járnak a kiírt időben?" Majd folytatja, "amennyire szét vannak hajtva a sofőrök az emberhiány miatt és nincsenek túl fizetve sem", ezt nem csodálja. 

– Ez gáz a városvezetés és a Tüke részéről, hogy ha már ilyen drága a jegy és a bérlet, akkor se tudod mikor jön, vagy nem jön a busz - írta a hölgy a posztjában, amire közel 80 válaszreakció érkezett. 

Aláírásgyűjtés? Tüntetés? 

Egy másik, szintén pénteken ugyanott megjelent posztban pedig az áll, hogy hiába sok a panasz, semmi változás nem érzékelhető. Egyre több járat marad ki, egyre több busz késve indul el. A dühös utas szerint nem a forgalom miatti késésről van szó, egyszerűen a sofőr késve indul.  Változás kell, mert ez tűrhetetlen - mondja.  

–Szerintetek hogyan lehetne radikálisabb változást elérni? –  teszi fel a kérdést a posztoló, aki aláírásgyűjtésre is gondolt, de kíváncsi mások ötleteire is. 

Pillanatok alatt 150 hozzászólás volt

Csak egy nap leforgása alatt közel 150 hozzászólás érkezett a felvetéseire, többen is arról beszéltek, hogy több buszra és több sofőrre lenne szükség, a dolgozókat pedig meg kellene becsülni. Azt is felvetik, hogyha ritkítanák a járatokat, akkor az legalább kiszámíthatóbb menetrendet szülne. Van, aki egyszerűen tüntetést javasol, mert más megoldást már nem lát a helyzetre. A sofőröket is megvédik, hogy valószínűleg csak a pihenőidejüket próbálták meg kitölteni, és azért indulhattak el késve. 

Egy anyuka egyszerűen azt írta, hogy Malomvölgyből "borzalom minden reggel az indulás a munkába és a gyerekeknek is az iskolába. Hívnak, hogy anyu megint elment a busz előbb, vagy nem jött". 

Már az elején panaszkodtak 

A Dunántúli Napló megírta, hogy a Tüke Busz Zrt. szeptembertől érvényes új, úgynevezett megerősített nyári menetrendjével már az első napokban akadtak gondok, de a cég vezérigazgatója, Bánkuti István  akkor még az első két nap tapasztalatai után úgy fogalmazott, hogy jól vizsgáztak, és szerinte a zsúfoltsághoz hozzá kell szokni.  

De már egy ideje érezhetik a pécsi utasok annak hatását, amelybe a Péterffy Attila polgármester irányította önkormányzat vezette a Tüke Busz Zrt.-t, hiszen ahogy várható volt, nemcsak a nyáron volt nehéz járatkimaradások nélkül tartani a menetrendet. 

Már 25 sofőrt vennének fel 

Az autóbuszvezetői munkaerőhiány miatt a buszos cég jelentkezőket vár, jelenleg 15 főt tudna a társaság átlagosan nettó 290 000 forint havi jövedelemmel foglalkoztatni, de középtávon mintegy 25 autóbuszvezető pótlása lenne indokolt - közölte a cég néhány hete. 

Nem találnak új vezérigazgatót sem

Több mint egy éve nem volt olyan jelentkező a pécsi tömegközlekedési cég vezérigazgatói posztjára, akiről legalább a közgyűlés dönthetett volna. Legutóbb már csak ketten jelentkeztek – korábban még húszan –, egyikük azonban visszavonta a pályázatát, a másik pedig egyáltalán nem volt meggyőző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!