Kapóra jött a rezsiválság

2022.10.13. 17:21

Értéke töredékéért és a lepusztult Mandulás kempingért adná oda a bőrklinikát a pécsi városvezetés

Hónapok óta hallgattak arról az MSZP-DK-s városvezetők és illetékes cége, hogy mi történt az öt évvel ezelőtt már egymilliárdra becsült volt bőrklinika licitjén. Néhány napja viszont kiderült, hogy most az energiaválság miatt ez az ügylet is kapóra jöhet a baloldali vezetésnek.

Fotó: Laufer László

Ahogy az ismert, az elmúlt években Puch László MSZP-s oligarcha érdekeltségi körébe került egy, a Zuschlag-perben elítélt személy által vezetett cégen keresztül a volt Mandulás kemping. Már másfél évtizede – amihez a nemrég posztjáról távozó városi főépítész irodáját kérhették fel –luxuslakóparkot álmodtak meg a helyre, ezt a tervet pedig tavaly ismét leporolták. A Dunántúli Napló is többször írt az elképzelésekről, majd komoly lakossági tiltakozás után a baloldali pénzügyi köröknek visszakozniuk kellett. 

Helyzetbe hozták a magáncéget

A botrány kirobbanását követően a vagyon átvándorolt egy olyan vállalkozáshoz, amelynek tulajdonosi körét áttételesen kapcsolatba lehet hozni Péterffy Attila polgármesterrel is. Mindenesetre a történtek után azt a megoldást találták ki – ezzel helyzetbe hozva a magáncéget –, hogy az ingatlant elcserélik a szintén üresen álló Bőrklinikára, és ezen felül kérnek még 180 millió forintot. Az ötlet másik része arról szólt, hogy a csere előtt liciten meghirdetik a Bőrklinikát, és ha jobb ajánlat érkezik, akkor azt választják.

Elhallgatták a nyilvánosság elől

Ennek a licitnek a kimeneteléről azonban mindeddig hallgattak, annak ellenére, hogy milliárdos közvagyonról van szó, így minden ezzel kapcsolatos ügymenet a nyilvánosságra tartozna, de Péterffyék ezt megtagadták a pécsiektől. 

Néhány napja az ügy ismét napvilágra került, miután az energiaválság miatt hozott 104 pontos intézkedéscsomagba is belerejtették, miszerint 180 millió forintos bevételt várnak el az ingatlancsere kapcsán, mert állítólag csak alacsonyabb, liciteljáráson kívüli ajánlat érkezett, ezt viszont nem támasztották alá semmilyen dokumentummal.

Kapóra jött nekik

A nemzeti oldal szerint a 104 pontos intézkedéscsomag, tehát az energiaválság kapóra jött a baloldali köröknek, akik így erre hivatkozva adhatják oda 180 millióért az ennél jóval értékesebb bőrklinika ingatlanegyüttesét a magáncégnek, ami gyakorlatilag egy drágább mecsekoldali családi ház értékével megegyező összeg. (A volt bőrklinikát már évekkel ezelőtt is egymilliárdra becsülték, de ezen sem változtattak a baloldaliak, annak ellenére, hogy az ingatlanárak azóta jelentősen emelkedtek.) 

A bőrklinikás csereügylet másik részét képező egykori Mandulás kemping jelentősebb, forgalomképes ingatlanpiaci értéket nem képviselhet, ennek az az oka, hogy a pécsiek tiltakoztak a terület lakóparkos beépítése ellen, ráadásul természetvédelmi oltalom alatt is áll.  

A Péterffy-rezsim egyébként azt találta ki, hogy a volt kempinget azért kellene az önkormányzatnak megszereznie, hogy ott lehessen a csak elképzelések szintjén létező mecseki libegő egyik állomása, közösségi funkciókat kapjon a terület, de nem zárták ki, hogy kempinget nyissanak - legalábbis ilyen gondolatokat is szerepeltettek korábban az elképzelések között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!