Gerincvédő tippek irodai dolgozóknak

2022.10.09. 09:00

Tegyünk gerincünk egészségért

A legtöbbünk száját már biztosan hagyták el azok a mondatok, hogy “Beállt a nyakam.”, Leszakad a hátam.”, “Kettétörik a derekam.”. Néha egészségünket nem kímélve dolgozunk, és nem figyelünk testünk jelzésére, ami viszont segítségért kiállt.

bama.hu (forrás: PTE)

A magas vérnyomást követően gerincproblémával küzd a legtöbb ember Magyarországon a KSH adatai szerint. Több mint 2,3 millió főt tartottak nyilván a háziorvosok ezzel az egészségügyi problémával 2019-ben.  A Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának igazgatója, dr. Schwartz Attila összeállított egy Gerincvédő tippek irodai dolgozóknak útmutatót, amelyeket alkalmazva sok kíntól meg tudjuk magunkat kímélni.

Ahogy otthon, úgy a munkahelyünkön is figyelemmel kell lennünk magunkra, ahol a megfelelő ülőalkalmatosság használta létfontosságú a gerincünk egészsége érdekében. A legoptimálisabb a rugón elhelyezett, mozgó ülőkéjű szék, amely “állandó mozgásra késztetik az izmokat, az ágyéki gerincszakaszt, ezáltal ezen a testtájon megfelelő izomtónus érhető el”. Ha azonban ilyen szék nem áll rendelkezésünkre, csak egy fixált ülőke, akkor mindenképp alkalmazzunk korongszerű, rugalmas párnát. Vagy, ami talán elsőre furcsának tűnhet, de mégis hatékony, az egy 60-70 centiméteres átmérőjű fitneszlabda. Mindemellett fontos az asztal megfelelő magassága. Hogyha könyökünket kényelmesen eltudjuk rajta helyezni, akkor ezzel egyidejűleg háti gerincszakaszunkat is tehermentesítettük. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a monitornak szemmagasságban vagy egy kicsit feljebb kell lennie. Dr. Schwartz Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy fél-, illetve háromnegyed óránként szünetet kell tartani és felállni, kicsit mozogni. 

A stresszt nem szabad félvállról venni, hiszen nem egy betegség kialakulásában játszik szerepet. Így nem meglepő, hogy a gerincfájdalmak fokozódásának a hátterében is állhat, amelyet nem egy szakirodalom igazolt már. Ha a hátfájást “nem kíséri súlyos végtagi izomgyengeség, ha a betegnek nincsenek alarmírozó tünetei, nem észlel széklet- vagy vizelettartási zavart, akkor a konzervatívkezelés jön szóba, a vény nélkül kapható gyulladás- és fájdalomcsillapító gyógyszerek”. Azonban, ha nem következik be enyhítő változás, akkor forduljunk háziorvosunkhoz. Intenzív fájdalom esetén pedig mindenképp vessük alá magunkat idegsebészeti szakvizsgálatnak. Krónikus gerincbetegség esetén az egyik megoldás a mindennapi, de legalább 4-5 alkalommal végzett gyógytorna szakember segítségével.  

Hátproblémák esetén az sem mindegy, hogy milyen sportot űzünk, hiszen amíg az egyik enyhíti, addig a másik fokozhatja a fájdalmakat. Gerincbarát mozgásforma az úszás, a vízi torna, a speciális “vizes” kezelési forma, a súlyfürdő és a kerékpározás, de az is csak sík terepen. Kerülendő sport viszont a futás, amely a gerinc részéről nem kívánatos, nagyobb, hosszanti irányban ható erővel, becsapódással jár.  

Nem egy író alkalmazta az állva írás módszerét. Virginia Woolf, Lewis Carroll, Fernando Pessoa, vagy Ernest Miller Hemingway is talán így írták legnagyobb műveiket. Nem tudni, hogy tudatosan vagy nem, de tettek gerincük egészsége érdekében. Tegyünk mi is érte, mert, ahogy egy belga egészségügyi tanácsadó mondta: “Egyetlen egészségünk van, vigyázzunk rá!”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!