Az egyetemi lelkész is új irodát kapott

2022.10.13. 11:36

Ünnepélyesen átadták a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola új szakkollégiumát

Az ünnepélyesen átadott új kollégiumépületet Felföldi László pécsi megyés püspök áldotta meg, aki dr. Kovács Gusztávval, a PPHF rektorával és Hegyi Lászlóval, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főtanácsadójával vágta át a nemzeti színű szalagot.

Bama.hu

Fotó: Hegyi László (Pécsi Egyházmegye)

„A megnyitó dátuma a II. vatikáni zsinat (1962-65) megnyitásának napja, egyben 60. évfordulója. A főiskola ugyanis ezer szállal kötődik a zsinat által megfogalmazott eszmékhez, a kollégiumban helyet kapó szakkollégium névadója is az a Szent XXIII. János pápa, aki a zsinatot összehívta. Szintén az ünnepélyen adták át az újjászerveződött Egyetemi Lelkészség PPHF-en kialakított irodáját is.” – olvasható a Pécsi Egyházmegye honlapján

Az ünnepélyen dr. Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora köszöntőjében a szakkollégium létrejöttének gondviselésszerű körülményeire, fordulatos történetére emlékezett vissza.  A rektor örömét fejezte ki, hogy a kollégium tervének megvalósításában a kormányzati szándék és a főiskola igényei egymásra találtak. Dr. Kovács Gusztáv köszönetet mondott dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárnak és Hegyi Lászlónak, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főtanácsadójának, hogy innovációs lehetőséget láttak a PPHF-ben, Felföldi László pécsi megyés püspöknek, hogy a fejlesztést felkarolva az Egyházmegyei Hivatal képviseletében vállalta az anyagi terheket, Völgyesi Norbert építési vállalkozónak a szűkre szabott határidők betartásáért, és a főiskola dolgozóinak, munkatársainak és a hallgatóknak a sok-sok támogatásért.

Hankó Balázs helyettes államtitkár üzenetét távollétében Hegyi László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főtanácsadója tolmácsolta: „Nincs ország, ahol több lenne a tehetség, mint éppen magyar földön, de egyúttal nincs ország, ahol a tehetség nehezebben tudna teljes kifejlődéshez jutni, mint éppen miközöttünk. Az idegen nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi, magyarok gyököt igyekszünk belőlük vonni" – idézte a helyettes államtitkár üzenete Klebelsberg Kunót, a magyar oktatás kiemelkedő alakját, aki éppen száz évvel ezelőtt lépett hivatalába.

A szakkollégium átadását követően került sor az újonnan alapított Egyetemi Lelkészség irodájának átadására, mely a PPHF épületében talált otthonra. Az Egyetemi Lelkészség újjászervezése idén tavasszal indult el Felföldi László pécsi megyéspüspök kezdeményezésére. A vezérgondolat az volt, hogy az egyetemista korosztályhoz maguk az egyetemisták állnak legközelebb, ezért a főiskola három hallgatóját bízták meg az iroda munkatársi feladatainak ellátásával. Az Egyetemi Lelkészség célja, hogy aki Pécsen jár egyetemre, könnyen találjon magának olyan közösséget, barátokat, akikkel együtt tud gondolkodni, akikkel közös a hite. Az Egyetemi Lelkészség így lehet találkozási pont teológia, hit, spiritualitás és a tudományok között. 

Fotó: Hegyi László (Pécsi Egyházmegye)

Felföldi László pécsi megyés püspök köszönetet mondott a főiskola vezetőinek, oktatóinak munkájáért, az emberre és közösségre egyaránt odafigyelő szemléletéért. 

A kollégiumi épület a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola 23 hallgatója számára kínál lakhatási lehetőséget tanulmányaik folytatásának idejére. A kollégium ad otthon a főiskola szakkollégiumának is, mely a II. Vatikáni Zsinatot elindító Szent XXIII. János pápáról kapta a nevét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!