Felkészül a város

2022.11.03. 10:04

Megkezdődött a művelődési ház és az egészségház energetikai korszerűsítése Villányban

Zs. K.

Megkezdődött a villányi művelődési ház és az egészségház energetikai korszerűsítése. Az önkormányzat a beruházásra tavaly a Magyar Falu Program keretében nyert el támogatást. A művelődési ház fejlesztése érintett volt a pénteken átadott Zöld Város Programban is, most pedig azokat a munkálatokat végzik el az épületen, amelyek abból a pályázatból még nem tudtak megvalósulni.

Mayer István polgármester elmondta, az épület hátsó részének hőszigetelése fog megtörténni, emellett napelemeket telepítenek az épületre, amely – mint fogalmazott – ebben a válságos időszakban, amelyet az energiaválság okoz, nagyon fontos lépés lesz. 

– Ha ezeket a beruházásokat nem tudnánk elindítani, akkor most nagy eséllyel arról kellene gondolkodnunk, hogy hogyan korlátozzuk ezeknek az intézményeknek a működését. A fejlesztéseknek köszönhetően viszont abban bízunk, hogy különösebb korlátozásokat nem kell majd bevezetnünk, az intézmény működése pedig a megszokott módon fog folytatódni – tájékoztatta lapunkat a városvezető. 

Mindemellett napi szinten folynak az egyeztetések az intézményvezetőkkel is, hogy mindenki az optimális fogyasztást foganatosítsa az önkormányzati fenntartású középületekben, és a közvilágítási rendszer korszerűsítését is tervezik, hiszen itt realizálódik a legnagyobb áramfogyasztás. Erre már konkrét ajánlatok is a városvezetés rendelkezésére állnak. 

– A közvilágításhoz kapcsolódó szolgáltatói szerződés szerencsére csak jövő év végén fog lejárni, tehát addig a mostani ár nem emelkedhet. Viszont azt kell feltételeznünk, hogy még ha a jövőben normalizálódnak is a gazdasági folyamatok, a rezsiárak már nem fognak visszacsökkenni arra a szintre, ami jellemző volt korábban. Ezért azzal kell számolnunk, hogy az előző évekhez képest többszörösére változnak a rezsiköltségek a jövőben. Ezekre igyekszünk felkészülni: 2023-ban szeretnénk a teljes közvilágítási rendszert korszerűsíteni, amellyel az éves fogyasztásunkat nagyjából a felére tudnánk csökkenteni

 – mondta Mayer István. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!