Beleborzonghatunk

2022.12.09. 16:59

A hétvégén fokozatosan téliesre fordul az időjárásunk

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Mediterrán ciklonok váltják egymást hazánk felett, ami kiadós esőzést okoz a hétvégén, jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), és mint hozzátették, ezek a mediterrán ciklonok lerántják az északnyugaton felgyülemlett sarkvidéki hideglevegőt, így az esőt szombat délutántól havas eső, havazás válthatja fel az ország több pontján, így Baranyában is.

Az OMSZ időjárás előrejelzéséhez hasonlóképen alakul a Köpönyeg és az Időkép időjárással foglalkozó honlapok rövidtávú előrejelzései. A Köpönyeg azt írja, hogy szombaton dél felől újabb csapadékrendszer érkezik. A két időjárással foglalkozó honlap is azt írja, hogy szombat déleleőtt elered az eső, amit havas eső, hó vált fel, majd vasárnap a megerősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati széllel igen hideg levegő zúdul be hazánk térségébe.

Az előrejelzések most azt mutatják, hogy jövő hét elején a hőmérséklet téliesre fordul. A maximum hőmérséklet napközben is alig emelkedik a nulla fok felé, míg a minimum hőmérséklet -5 és - 2 fok körül alakulnak. Jövő hét csütörtökre újabb jelentős csapadék érkezik hazánk felé. Az időjárással foglalkozó magyar honlapok mostani előrejelzései azt mutatják, hogy Baranyában jelentős mennyiségű csapadék hull majd, havas eső, hó formájában. A mediterrán ciklonnal kapcsolatban a meteorológusok megjegyzik, hogy a csapadék jellegére nézve, hogy eső, havas eső vagy hó hullik, mindig rejt valamilyen bizonytalanságot.  

A Köpönyeg orvosmeteorológiai előrejelzése szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódhatnak, egyre erősödő fejfájásra panaszkodhatnak, valamint a stroke kialakulásának kockázata illetve a rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei – például ízületi fájdalmak – is felerősödhetnek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!