Környezetterhelés

2022.12.11. 10:04

A klímavédelem és a gazdaság összehangolását tárgyalják

„Klímapolitika és gazdasági fejlődés – fenntarthatósági célok és perspektívák Magyarországon” címmel tartja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központjának idei utolsó rendezvényét december 13-án, kedden 17 órakor a Czinderi utca 6. szám alatt.

 A program előadói Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője, illetve Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. agrár- és élelmiszeripari üzletág ügyvezető igazgatója lesznek.

A témában hallható előadások fontos témája az lesz, hogy a környezetterhelés csökkentése érdekében korlátozható-e a gyártói tevékenység. Előírható-e egy jól működő szabad piaci modellben a vállalatok számára, hogy mikor, miből, mennyit termeljenek? Úgy tűnik, hogy nem, ezzel ugyanis a piacgazdaságot, a kereslet-kínálat természetes egyensúlyát, végső soron egy ország gazdasági teljesítőképességét is korlátoznánk. Ugyanakkor cél lehet a hulladéktermelés ellenőrizhetőségének növelése, illetve olyan ösztönzőrendszer kialakítása, ahol versenyelőnyhöz jutnak azok a termelők, akik alacsonyabb hulladéktermeléssel dolgoznak. Ehhez azonban az is kell, hogy a fenntarthatósági célokat és a gazdasági növekedési elvárásokat egymáshoz igazítsuk.

A témában tervezett előadások azt fogják bemutatni, hogy Magyarországnak minden eszköz a rendelkezésére áll ahhoz, hogy ezt a forráshatékony és alacsony karbon kibocsátású gazdaságot megvalósítsa. Ehhez, úgy tűnik, hogy a digitalizációra, az iparszerű termelésre és az innovációra szükséges a fejlesztést. Az elkövetkező tíz-tizenöt évben gyakorlattá kell válnia az okos, energiahatékony, megújuló energiára alapozott, hulladékmentes és környezetbarát gazdasági megoldásoknak.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!