Ipari park létesülne a laktanya helyén

2022.12.13. 20:02

A szocialisták annak idején eladták, most az új baloldal megveszi

Az Áper-laktanya egy részét akarja megvenni egymilliárdért a baloldali pécsi önkormányzat azért, hogy hozzájusson 200 millió forintnyi adóbevételhez, és ipari parkot létesítsen a területen. Az ügyről szerdán dönthetnek.

B. M.

Fotó: Laufer László

A mostani pécsi városvezetéshez több szálon is kapcsolódó volt MSZP-s alpolgármesternek, jelenlegi parlamenti MSZP-s Tóth Bertalannak is szerepe volt abban, hogy 2008-ban az önkormányzat – nem sokkal azután, hogy az állami vagyont megszerezte – eladta a 70 hektáros Áper-laktanyát. A magát spanyolnak nevező, de többek szerint inkább magyar baloldali pénzemberek hátterének tartott Grupo Milton egyik, El Cuartel 2008. Kft. névre keresztelt projektcége 2,8 milliárdért vásárolta meg egy ingatlancsomag részeként.

Tíz évben határozták meg a hasznosítást

Az akkori baloldali önkormányzat – amelynek több jelenleg is regnáló képviselő is tagja volt, köztük Nyőgéri Lajossal, Péterffy Attila MSZP-s alpolgármesterével – úgy érvelt, hogy az A/1 laktanyánál a pályázó a végleges hasznosítás és beruházás időtartamát 10 évben határozta meg. Abban állapodtak meg vele, hogy külön eljárásban alakítják ki a hosszú távú fejlesztési koncepciót. Ugyanakkor a nemzeti oldal már akkor arra figyelmeztetett, tartani lehet attól, hogy valójában a „spanyol” fejlesztési cél csak másodlagos, elsősorban ingatlanbizniszt lát az ügyletben a vállalkozó, és a vásárlás után tovább is adja majd a területet. Akkor az MSZP-SZDSZ-s önkormányzat azt az indítványt is leszavazta, hogyha mégis továbbadná a cég az ingatlancsomagban megszerzett vagyont, akkor a nyilvánosság elé kerüljön az az összeg, amennyiért a befektető továbbértékesíti, és ha extra profitra tesz szert, akkor abból részesüljön az önkormányzat is.

Aztán néhány évvel később, 2012-ben máris új tulajdonosa lett a teleknek, a terület az Iter-Gép Kft. birtokába került. Ám ez a fővárosban bejegyzett társaság sem kezdett hozzá a laktanya területének fejlesztéséhez. (A folytonosság viszont szinte megmaradt az El Cuartel 2008 Kft.-vel, hiszen mindkét cég ügyvezetője, tulajdonosi háttere 2016-tól ugyanaz lett, azóta a székhelyük is ugyanott van.)

Eljárást indított a városi adóiroda a cég ellen

Mindenesetre az Iter-Gép Kft.-vel szemben többen is eljárást indítottak: a földhivatali dokumentumok szerint a pécsi önkormányzat adóosztálya már 2014-től folyamatosan jegyeztetett be végrehajtási jogokat az ingatlanra az adótartozásaik miatt, de mások mellett a Magyar Követeléskezelő Zrt. is így tett. A pécsi adóirodának 500 millióval tartoznak, de a magánhitelezők is 4,8 milliárd forint körüli összeget követelnek a cégtől, ami már egy ideje csődeljárás alatt áll.

Külön megállapodásokat kötne az önkormányzat

Az önkormányzat szerdai ülésére készült előterjesztés szerint a területen ipari parkot lehetne létrehozni, ehhez meg is van ott alapvetően a szükséges infrastruktúra és a közúti kapcsolat. A teljes, közel 70 hektáros ingatlan 2,4 milliárd forintot ér a bíróság által elrendelt ingatlanbecslések alapján, a csődeljárás során ennél kedvezőbb összegért, 1,5 milliárdért szerette volna megvenni a város, csakhogy egy ilyen jellegű egyezségbe nem ment bele a többi hitelező.

Az önkormányzat most azzal a megoldással állt elő, hogy külön megállapodást köt a hitelezőkkel és az adós céggel arról, hogy nem az egész ingatlant vásárolná meg az önkormányzat fél áron, hanem annak csak a kisebbik, 23 hektáros részét. Ezt azonban az ingatlanértékelés által teljes áron – ami ez esetben egymilliárd – venné meg, és a megállapodás részeként a vételárból hozzájutnának még 200 millió forintnyi már kiszabott adóköveteléshez az 500 milliós követelésből.

Ezek szerint tehát 300 milliós adótartozást „elengednének” a vállalkozásnak, miközben az önkormányzat egymilliárdot adna oda a cégnek. Ez egyébként a csődeljárások során megszokott eljárásmódnak felel meg, hiszen rendszerint sorban állnak a hitelezők, és a beérkező bevételek alapján elégítik ki az igényeket sorban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!