Új utak a fájdalomcsillapítás területén

2022.12.21. 20:48

Magyar kutatók is érintettek a Nobel-díjjal jutalmazott kutatásban

Magyar kutatóknak is fontos szerepe van az egyik Nobel-díjjal jutalmazott kutatásban. A elismerést a kapszaicin-receptor klónozásáért vehették át a kutatók. Ez a sokszorosítási lehetőség utat nyitott az új típusú fájdalomcsillapítók fejlesztéséhez, melyek közvetlenül az érzőidegeken fejtik ki hatásukat.

Cz. E.

Dr. Szolcsányi János

Forrás: PTE

A hőmérséklet és az érintés érzékeléséért felelős receptorok felfedezéséért járt a Svéd Királyi Tudományos Akadémia elismerése, amelyet az amerikai David Julius és a libanoni születésű Ardem Patapoutian vett át a díjátadón. A kutatás mögött azonban magyar szakemberek is felbukkannak. 

A Szegedi Tudományegyetem professzora, Jancsó Gábor azt nyilatkozta, hogy édesapja, Jancsó Miklós gyógyszertannal foglalkozó (farmakológus) professzor már a negyvenes-ötvenes években megfigyeléseket tett a hő- és a fájdalomérzés közvetítésében szerepet játszó érző idegvégződések működésével és gyógyszertanával kapcsolatban. A kutató olyan anyagokat keresett, amelyek gyulladást keltenek, végül így talált a kapszaicinre. A professzor halála után tanítványa, Szolcsányi János vitte tovább kutatását a Pécsi Tudományegyetemen mestere feleségével, Jancsó Arankával. A fájdalomérző kapszaicin-receptor létezésének az ötlete már a pécsi vizsgálatok eredménye. Egy cikket ezzel kapcsolatban 1977-ben közölt az egyetem. A kutatónő halála után Szolcsányi professzor továbbra is intenzíven dolgozott a PTE ÁOK Farmakológiai Intézetében, és munkatársaival számos, nemzetközileg is elismert felfedezést tett az érzőidegekkel kapcsolatban. 
A most Nobel-díjat kapott David Julius kutatásai is ezen alapulnak.  

Egyébként 2015-ben Szolcsányi Jánost is felterjesztették a díjra David Juliussal együtt, csak akkor végül nem nekik ítélték az elismerést. A pécsi professzor nem érhette meg az idei sikereket, de tanítványai folytatják kutatásait, akik szoros munkakapcsolatban vannak az amerikai kutatóval, david Juliussal és annak kollégáival.  

 

Címkék#Nobel-díj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!