Csökkentik a lakásadót

2022.12.12. 16:35

Mindössze évi 1500 forintos kedvezményt ad a pécsi önkormányzat

Péterffy Attila, Pécs polgármestere Ruzsa Csaba alpolgármesterrel közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy csökkentik az építményadót, illetve az 50 négyzetméter alatti lakásoknál eltörlik. Ez nagyjából évente lakásonként - nem kevesebb mint - 1500-2000 forintos segítséget jelent.

B. M.

Fotó: Löffler Péter

Péterffy Attila baloldali polgármester azt mondta, hogy 2012-ben az előző fideszes városvezetés terjesztette ki az építményadót, pedig akkor nem is volt gazdasági válság. 

Ma már az inflációt és az energiaárakat is érzik az emberek, ezért több önkormányzat is elgondolkodott, hogy a növekvő költségek mellett miként lehetne növelni a bevételeiket, de Pécsen nem így tesznek, hanem csökkentik az építményadót a polgármesteri kampányban tett ígéretnek megfelelően.
Ennek érdekében a szerdai rendkívüli közgyűlésre a helyi adókat érintő módosítást terjesztenek be, aminek az a lényege, hogy az 50 négyzetméter alatti lakásoknál eltörlik – ez nagyjából évi 1500 forint kedvezményt jelent –, az 50 -150 négyzetméter közöttieknél pedig sávosan csökkentik, például egy 100 négyzetméteres lakásnál ez 17 százalékos kedvezményt jelent.

Úgy számolnak, hogy a lépéssel 120 millió forint marad a pécsiek zsebében, és minden lakóingatlant érintenek a változások, ez alól kivételt a bérbe adott lakások jelentenek.

Pécsen 16 ezer 50 négyzetméter alatti, és 41 ezer 50-100 négyzetméter közötti lakás van – hangzott el a sajtótájékoztatón, így átlagosan nagyjából jövőre 1500-2000 forinttal több marad a pécsiek zsebében.

Ruzsa Csaba alpolgármester azt is közölte, hogy a kieső 120 millió forintos összeget az iparűzési adóbevételekből szeretnék fedezni.

Péterffy egyébként amiatt tiltakozott, hogy a kormány felére csökkentette az iparűzési adót a pandémia idején. A városvezető akkor azzal érvelt, hogy a kormány azt a kis- és középvállalkozási kört támogatja az önkormányzat kárára, amely döntő többségében nem is tervezi a bezárást. A kormány egyébként Pécsnek idén 1,7 milliárdos kompenzációt fizet, tehát az így kiesett és a vállalkozásoknál maradt iparűzési adóbevételek miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!