Vezérigazgatói fizetés

2022.12.05. 17:44

Nem rászorulókra költik: újabb vezető bérét emeli meg a pécsi baloldal

A városházi propaganda szerint indokolt a jelen helyzetben egy újabb vezérigazgató bérét emeljék meg, ami eddig is millión felüli összeg volt, prémiummal pedig még tovább duzzadhatott. Arról nem beszélnek, hogy ezt a pénzt akár rászorulókra is költhetnék az amúgy súlyosan veszteséges cég vezérének fizetésemelése helyett.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Nem meglepő, hogy a baloldali pécsi önkormányzat újabb cégvezetőnek a bérét emeli meg, és ennek a fizetésemelési hullámnak köszönhetően jelenleg is van olyan,  aki bruttó közel 40 milliós évi fizetésért és prémiumért "dolgozik egy városi cég élén. 

Ezúttal a Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezére, Csúcs Zoltán következik a sorban, aki eddig "csak" bruttó 1,1 milliót keresett, de a pécsi polgármester, Péterffy Attila vezette önkormányzat szerint ez az összeg kevés, ezért 1,3 millió forintra emelik meg a bérét, amihez társulhat még prémium is, amivel ez az összeg már a kétmilliós összeghez közelíthet.

Péterffy Attiláék azzal magyarázzák az emelést, hogy a cég "városunk stratégiai fejlesztési projektjeiért felel. Ezek összetett, akár milliárdos volumenű, a város számára kiemelten fontos fejlesztések. Csúcs Zoltán az ezen projekteket felügyelő és menedzselő céget vezeti, az elvárhatónál is nagyobb odafigyeléssel és odaadással. A tervezett emeléssel fizetése 18 százalékkal nő". Sőt azt is megjegyzik, hogy az emelés csupán "az elmúlt 3 év inflációjának a felét teszi ki, és az emeléssel együtt is jócskán elmarad a bére a versenyszférában dolgozó vezetők juttatásától".

Ugyanakkor a kedden éppen arról tárgyal majd az önkormányzat, hogy a Csúcs Zoltán által vezetett cég csak 2022. első felében 21 milliós veszteséget termelt és "a beszámolóban szereplő adatokat figyelembe véve a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vagyonszerkezete beavatkozást igényel. A saját tőke (- 12.073.000 Ft) jóval a törzstőke (5.000.000 Ft) kétharmada alá csökkent, továbbá a vállalkozás eredménye is negatív".

Ezért a vállalkozásnak a korábban adott 80 milliós önkormányzati kölcsönt el is engednék, aminek következtében ennyivel többe kerülne a pécsi adófizetőknek a vállalat működtetése, pedig idén 109 milliót már előirányoztak számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!