Antarktisz

2022.12.05. 11:00

Korábbi PTE-hallgató nyerte meg az extrém ultrafutó versenyt

Elképesztő teljesítményt tett le Lubics Szilvia, a PTE korábbi hallgatója, aki az Antarktiszon vett részt egy ultrafutó versenyben. De mi az, hogy részt vett? Meg is nyerte!

bama.hu

Forrás: RacingThePlanet

Lubics Szilvia megnyerte az Antarktiszon rendezett ultra futó versenyt. A sikerről, megpróbáltatásokról Facebook-oldalán számolt be Lubics György tollán keresztül részletesen, amit változtatás nélkül közlünk: 

„A 6 szakaszból álló verseny során a résztvevőknek minél több kilométert kellett futniuk az Antarktisz különböző területein kijelölt pályákon. Szilvi a második napon vette át a vezetést, végül 197,3 kilométert teljesített összesen. A napi szakaszok közül a legrövidebb négy órán át tartott, a leghosszabb pedig hétig – ez utóbbi volt a mai szakasz, amit Szilvi nyert 50,4 km-rel. Összesítésben második a japán Watanabe lett 190,5 km-rel, harmadik pedig a dél-afrikai Reynolds 187,7 km-rel. A másik magyar versenyző, Roskovics Miklós szintén kiválóan futott, ő 200,5 km-es eredménnyel 5. helyezést ért el.

Szilvi leírása szerint talán élete legnehezebb versenye volt ez, a futóknak meg kellett küzdeniük a fagypont alatti hőmérséklettel, a viharos erejű széllel, a mély hóval és jelentős szintemelkedéssel is, miközben a hátukon lévő zsákban kellett cipelniük minden kötelező felszerelésüket. (A pingvinekről már ne is beszéljünk...)

A Racing the Planet elnevezésű sorozat „The Last Desert – Antarctica” versenyén 23 ország 43 versenyzője (köztük 18 nő) indult, és kizárólag olyan tapasztalt ultrafutók vehettek részt rajta, akik már legalább két 250 kilométeres sivatagi versenyt teljesítettek. Szilvi az Atacama-sivatagban és Namíbiában futott le sikeresen két ilyen versenyt, ezekkel szerzett jogot az indulásra.

Szilvi győzelme – szerintem - azért is nagy szó, mert borzasztóan fázós, sokkal jobban kedveli a meleg körülményeket, pár hete például még a hőmérsékleti szempontból másik végletet jelentő versenyen lett harmadik Utah-ban, ahol 385 kilométert futott a sivatagi forróságban. 

Természetesen amint megkapom Szilvi beszámolóját az utolsó napról, megosztom veletek. A tervek szerint a hajójuk holnap reggel indul vissza Ushuaiába - az argentin kikötővárosba, ahonnan kilenc napja elindultak. A visszaút két napig tart majd, várhatóan vasárnap reggel fognak kikötni. Szilvi még aznap indul is haza, és ha nem jön közbe semmi váratlan, akkor Szilvit a télapó fogja meghozni -  legalábbis én ezt kértem tőle. Ki is rakom majd a csizmám az ablakba, remélem, a virgácsok mellett Szilvi lesz majd benne. Ha lesz kedve egyáltalán mostanában bármiféle hótaposóba bújni… De az még messze van, addig még jelentkezem Szilvi levelével.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában