Hónapról hónapra - ez történt Baranyában 2022-ben

2022.12.31. 16:58

Vírus, aszály és tűz is pusztított, de akadnak jó emlékek is az idei évből

Zs. J.

Január 

Megszokott volt, hogy az óévbúcsúztatás tűzijátékkal zárult Pécs főterén, és így lépünk be az új évbe. Nem volt ez másképp a 2021-es év végén sem, igaz, a koronavírus miatt nem a Széchenyi térről repültek a rakéták, hanem az Árpád-felüljáró nyugati felhajtójáról. Az ok az volt, hogy ne legyen nagy tömeg. A tűzijáték lezajlott, a koronavírus még egy ideig itt maradt, amely ellen a legjobb védekezésnek az oltás bizonyult. Volt, aki az év elején már a harmadikat vagy a negyediket kérte. Egy nagy beruházás is megvalósult: elkészült a Komló-Kisbattyán településrész megközelítését szolgáló út felújítása, amelyre a város önkormányzata közel 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatást nyert el. Az út átadóján nem maradhatott el a hordó gurítása sem, melyet a polgármester, Polics József, Hoppál Péter és Dukai Miklós helyettes államtitkár hajtott végre.

 

Február

Minden eddiginél több, mintegy kétezer maskarás űzte a telet a február 24. és március 1. között zajló mohácsi busójáráson. Az UNESCO szellemi kulturális örökségének listáján szereplő mohácsi busójárás hat napján tizenöt helyszín közel százötven programjára hatvanezer látogató érkezett. A hónap egy szenzációt is tartogatott: a régészek pécsi sajtótájékoztatón bemutatták az egyik legjelentősebb, leggazdagabb kora avar kori temető leletanyagát, melyet Babarc közelében találtak. A Janus Pannonius Múzeum és az Ásatárs Kft. negyvennégy sírhelyet tárt fel – egy kora avar kori fegyveres vezetőréteg temetőjét –, melyben arany, ezüst ékszerek, aranyérmék láttak napvilágot a számos egyéb melléklet és viseleti tárgy mellett. Mondhatnánk, a régészek aranyban gázoltak. A nagyközönség a leletanyagot nyáron, a Múzeumok Éjszakáján tekinthette meg. 

 

Március

Az átadások időszaka volt a március. Átadták a felújított mohácsi Széchenyi István Általános Iskolát. A kívül-belül felújított épületet 1,2 milliárd forintból varázsolták újjá. Jó pár kilométernyire Mohácstól, Kozármislenyben is egy új intézményt adtak át: egy négycsoportos, hétszáztizennégy négyzetméter alapterületű bölcsődét, amely 542 millió forintos támogatásból épült meg a Fészek lakótelep szívében. És hogy nemcsak a baranyai városok örülhettek, mi sem mutatja jobban, mint hogy Egyházasharasztiban 300 millió forint támogatásból elkészült a kétcsoportos, 24 férőhelyes bölcsőde. Míg városokban, falvakban új épületeket adtak át, addig Pécsen elkezdték kiüríteni a Lánc utcai önkormányzati tömböt. Egy sikerről is beszámoltunk: a Blöff szakácsai Petőfi kedvenc fogásával aranyat szereztek a Magyarország étele szakácsversenyen.

 

Április

Az országgyűlési választáson a baranyai két vidéki körzetben szinte papírforma-eredmény született. Nagy Csaba úgy újrázott, hogy kb. négyezerrel több szavazatot kapott, mint előző alkalommal. A kereszténydemokrata Hargitai János majdnem ugyanannyi szavazatot kapott, mint 2018-ban, egészen pontosan 27.378-at. Ez mindössze 250-nel kevesebb, mint amennyit az előző választáson kapott. Hoppál Péter (Fidesz–KDNP) is nyert a választókerületében, míg Kővári János Péter (Fidesz–­KDNP) pár százalékkal maradt Mellár Tamás, az ellenzéki összefogás jelöltje mögött. A választások alig értek véget, és Topán László momentumos képviselő jelezte, kilép a Momentum Mozgalomból és a párt pécsi közgyűlési frakciójából is, illetve Tóth Bertalan szocialista politikus is bejelentette, hogy nem indul az MSZP társelnöki székéért.

 

Május

Két benzinárat vezettek be a benzinkutakon: egyet a magyar autósoknak, akik olcsóbb benzint kaptak, és egy drágábbat, amit a külföldi rendszámú autósok fizethettek. Baranyában a kormány által bevezetett intézkedés nem okozott problémát a kutakon. Az új szabályozás azért történt, mert a benzinárstopnak köszönhetően hazánkban volt a legolcsóbb benzin, így a környező országok autósai Magyarországon tankoltak. A benzinár mellett a kultúra is kapott egy új löketet. Először rendeztek Vasarely Fesztivált, ezzel a rendezvénnyel tisztelegtek a pécsi születésű festő és szobrász munkássága előtt. A nyár közeledtével megérkezett az első vihar is a megyébe, amely legerőteljesebben Komló környékén tombolt. Áramkimaradások, kidőlt fák, megrongált tetők és autók jelezték az erejét. Volt olyan károsult, aki ököl nagyságú jégről számolt be. 

 

Június

Hódmezővásárhely után a baranyai megyeszékhelyen sem parkolhattak már ingyen a zöldrendszámos hibrid autók a pécsi önkormányzat rendelete miatt. A változás a tisztán elektromos meghajtású járműveket nem érintette, azok egy előzetes regisztráció után továbbra is ingyen parkolhattak. Egy újdonság is elindult a baranyai megyeszékhelyről: egy pécsi panelház tövében, egy talpalatnyi földterületen kísérleti jelleggel szabadföldi, vajszlói dinnyepalántákat ültettek a helyi lakók. Úgy tudjuk, a kísérlet bevált. Június végén kiadták a nyár első hőségriadóját. Míg a kánikula tombolni készült, addig megérkeztek az Ypses–Isztambul-verseny veteránjárművei a pécsi Széchenyi térre, amelyet zömében második világháború előtti autócsodák alkottak. Nem volt meglepő, hogy a veteránautókat rengetegen csodálták meg a Széchenyi téren.
 

Július

A korábbinál is több adományt ajánlottak fel a baranyai gazdák a Magyarok Kenyere Programra. Míg 2021-ben 40 tonna búza gyűlt össze a megyéből, ez idén az 50 tonnát is meghaladta, pedig az idei évben rendkívüli aszály volt. A rendkívüli aszály és a háború miatt folyamatosan növekvő energiaárak mezőgazdaságra gyakorolt hatásának kezelésére aszályvészhelyzeti operatív törzset alakított a magyar kormány. Míg az aszály és a növekvő energiaárak borzolták a kedélyeket, addig a régészek Máriagyűdön három gyapjas mamut csontvázát találták meg, akik a feltételezések szerint 20-25 ezer évvel ezelőtt éltek. Közben a MancsRanch két alpakája kíséretében kérte meg egy pécsi fiatalember egy kazincbarcikai lány kezét. Rengetegen voltak kíváncsiak a Zsolnay Fényfesztiválra, és hatalmas volt az érdeklődés a Fishing On Orfű könnyűzenei fesztivál iránt is. 

 

Augusztus

Sajnos idén nyáron több horgásztó is kiszáradt Baranyában (Bicsérd, Kistapolca), vagy jelentősen csökkent a vízszintje a csapadékhiány miatt. Márokon is jelentős vízszintapadás történt a halastóban, ami már veszélyeztette a halakat, ezért lehalászták őket. Az idei év egyik legnagyobb baranyai katasztrófája is augusztusban történt: Pécsen, a Mecsek lábánál gazégetés közben nagy kiterjedésű tűz keletkezett. Az oltáshoz a vizet helikopter hozta Orfűről. A negatív hírek mellett pozitívak is történtek. Augusztus 20-án a Magyar Érdemrend nagykeresztje (polgári tagozat) díjban részesült Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, illetve a Kovász Családi Fesztivál keretén belül megnyitotta a nagyközönség előtt a Rózsakertet a Pécsi Egyházmegye, ahol 1954 és 2010 között a pécsiek körében igencsak népszerű zenés-táncos nyári vendéglő működött.

 

Szeptember

A DaVinci Xi robot a Széchenyi Terv Plusz program keretében egy 3,8 milliárdos európai uniós finanszírozású infrastrukturális fejlesztés legfontosabb eszközeként érkezett Pécsre. A csúcstechnológiájú sebészeti robotnak többek között három fő erénye van: kisebb vágás, kevesebb vérveszteség, gyorsabb gyógyulás. A Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál idén is rengeteg embert vonzott a baranyai kistelepülésre. Sikeresnek bizonyult a Magyar Államvasutak Zrt. által meghirdetett retró hétvége is, mikor régi mozdonyok, szerelvények, bisztrókocsik közlekedtek a megyében. Volt olyan anyuka, aki kisfia miatt végigjárta a megyét a retró vonatokkal. A szeptember sem múlt el átadás nélkül. Elkészült a Bogád és Szederkény közötti, közel húsz kilométeres kerékpáros útvonal, amellyel a megye keleti részéből elérhetővé vált Pécs városa. 

 

Október

Több mint egymilliárd forintból épült fel az ország egyik legmodernebb tűzoltólaktanyája Pécsen, a Tüzér utca és a Megyeri út csomópontjában. A laktanyát Felföldi László római katolikus megyés püspök, Zajácz Gábor görögkatolikus lelkész és Nagy Zoltán Csaba református lelkipásztor áldotta meg. A Volánbusz Zrt. hazahozta a baranyai megyeszékhelyre a Bikaruszt, amely nyolc éven keresztül (1969–1976) szállította a pécsieket. A buszt magassági és motorproblémák miatt 1976-ban kivonták a forgalomból. A jármű 200 ezer kilométert ment, majd Pécsről a balatonvilágosi Volán-üdülőbe gurult, ahol évekig presszóként üzemelt. 1982-ben a busz állapota annyira leromlott, hogy a ceglédi bontóba került. Onnan egy gyűjtő mentette meg, aki később eladta a Volánnak. A karosszériafelújítást Zalaegerszegen, a kárpitozást Pécsen végezték el.

 

November

Tizennegyedik alkalommal készítették el mézeskalácsból Geresdlak kicsinyített mását. Idén a békét sugározta a falu, ahol elkészült a településen élő, ukrán menekült családnak a mézeskalács háza. Míg a geresdlakiak a falujukat készítették el mézeskalácsból, a pécsiek megsiratták a villamosukat, amely évekig a Ferencesek utcájában állt. – Egyik szemem sír, a másik nevet – mondta Roflics Gergő, Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület vezetője, aki hozzátette: sír, mert elviszik a villamost, de örül, hogy a járművet a télen felújítják, majd jövőre új helyre kerül, a Balokányba, ahol a 6-os út mellett csodálhatják meg a pécsiek és a városba érkezők. November vége felé megérkezett a pécsi főtérre a mindenki karácsonyfája, amely idén Vasasból jött. A felállításnál jelen volt a felajánló, Hetényi Andrásné Mónika.

 

 

December

Kígyózó sorok álltak a nyáron átadott pécsi vásárcsarnok halasboltja előtt. Nem meglepő, hisz a karácsonyi menü egyik kihagyhatatlan eleme a hal. Míg az emberek vásároltak, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közölte, hogy Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár 2023. február elsejétől kormánybiztosként segíti tovább a kulturális élet feladatait. Közben kiderült, elmarad a pécsi tűzijáték. A város polgármestere, Péterffy Attila korábban szavazásra bocsátotta, hogy legyen-e tűzijáték, vagy a pénzből a rászorulókat segítsék. A városházi közlemény szerint a pécsiek az utóbbit választották. Egy másik hír is maradt a végére: a tűzijáték elmarad, de parti nem. A Széchenyi téren 19 órától csapnak a húrok közé, és egészen hajnal kettőig szól a zene. Fellép Mehringer, a Kubalibre, és éjfélkor felhangzik a Himnusz.
 

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!