A közös készülődés koronázza meg az ünnepet

Zs. J.

A karácsonnyal kapcsolatban három fontos szó jut eszembe: a szeretet, a család és az összetartás. Ha tovább megyek, mi az, ami nélkülözhetetlen karácsonykor, ami nélkül nem lenne teljes az ünnep? Elsőként a karácsonyfát és a díszeit említeném, és talán a felsorolásból nem hagynám ki a csillagszórót sem. Mindegyik karácsonyi elemnek van valamilyen jelentése. A fenyő például a tűleveleivel az örökkévalóságot, háromszög alakjával a Szentháromságot jelképezi. A csillagszóró a betlehemi csillagra utal, míg a gömbdísz a teljességet jelképezi.

Ha megkérdeznének, hogy milyen édesség jut eszembe karácsonyról, a felsorolásból nem hagynám ki a mézeskalácsot. A mézeskalács titkával a Pannóniába érkező rómaiak ismertették meg elődeinket, ami a mai napig megőrizte népszerűségét. Sok család otthon készíti el az ünnepek előtt a mézeskalácsait, amelyből nemcsak finom édesség lesz az ünnepekre, hanem a karácsonyfa ékévé is válhat. 

Az elmúlt évtizedekben divat lett, hogy egyes települések mézeskalácsból kisütik a falujukat. Egyik legismertebb az országban Geresdlak, ahol már több mint tíz éve a helyiek együtt készítik el Geresdlak kicsinyített mását mézeskalácsból, amelyet utána nemcsak a helyiek, hanem a településre érkezők is megcsodálhatnak. Egy biztos, a karácsonyi előkészületek is már örömöt szereznek, hisz tudjuk, hogy a szeretteinkkel együtt készítjük el és varázsoljuk szebbé a karácsonyunkat.