A csomagolás is szennyezett lehet

2023.01.22. 13:58

A citromot és a narancsot is meg kell mosni

W.K.

Fotó: wutzkohphoto

Télen a vitaminpótlásban jelentős szerepet töltenek be a citrusfélék, azaz a narancs, a mandarin, a klementin, a citrom, és egyre inkább elterjedt a pomelo is.

Ezek a távoli termőhelyekről hozzánk kerülő gyümölcsök a többnapos szállítás során megromlanának, ha leszedésüket követően nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket a kiszáradást gátló védőréteggel.

Azt, hogy a gyümölcsöt csak viaszréteggel vonták be, vagy növényvédő szerrel is kezelték, a termék címkéjén vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón – az ömlesztve árult gyümölcsök esetében is – fel kell tüntetni.

Különleges fogyasztói igények kielégítésére létezik csak viaszt használó technológia is, ilyenkor a penész elleni szer kimarad a kezelésből, illetve az ökológiai termesztésből származó gyümölcsök esetében sem használnak gombaölő szereket a héj kezelésére – ha kifejezetten a héjat szeretnénk fogyasztani, például kandírozni vagy csokoládéba mártani, akkor érdemes ezeket választani.

A felületkezelési technológia betartását a hatóság rendszeres mintavétellel ellenőrzi.

Fontos tudni azt is, hogy az üzletekben található aszalt, vagy kandírozott citrushéjkészítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek.

A legbiztonságosabb, ha a gyümölcsöket fogyasztás előtt minden esetben alaposan lemossuk tiszta folyó vízzel. A felületkezelt gyümölcsök esetében a héj eltávolítását követően, a felbontás előtt is célszerű kezet mosni, így elkerülhető, hogy a héjról esetlegesen a kezünkre került növényvédő szer vagy egyéb szennyeződések a gerezdekre, és ezáltal a szervezetünkbe kerüljön.

A gyümölcs csomagolása is szennyezett lehet, ezért ne hagyjuk, hogy ezzel a gyerekek játszanak – dobjuk ki és mossunk kezet utána.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!