Omlás a Szabadság utcában

2023.01.01. 20:02

Egy hét nem volt elég a romok eltakarítása és a helyreállításra sem

Azért egy filctollal írt papírt igazán kitehettek volna! Mondjuk egy „Omlásveszély" felirattal. Minderre az elmúlt hét péntekjétől lett volna bőven idő. De semmi ilyet nem lehet látni Pécsett, a Szabadság utcában, a Mártírok útja sarkánál. Ahol olyan kép fogadja az arra járót, mintha egy robbanás helyszínére érne.

Pucz Péter (forrás: pécsi újság.hu)

Fotó: Laufer László

A Zsolnay-szobor felől sétálva érkezve, a fürkésző tekintetek azt láthatják, hogy a „villanyrendőr" után valami van, De a szemből fénylő, zavaróan bágyadt téli napsütésben, kissé elvakulva, csak közelebb lopakodva válik világossá a tényállás. Ott valami lezúdult a házról, mert tört fehér színű, bontási hulladékra emlékeztető kő terítette be a flasztert.

A helyszínen arra lehetett következtetni, miszerint nem a vakolat adta meg magát, hanem az egyik erkély fontos darabjai váltak le. Minderre egy letört faág figyelmeztet, a ház falának nekitámasztva, félig srégen. Meg jó nyolcvan centiméter hosszú műanyag jelzőszalag hívja fel a figyelmet az óvatosságra.

A piros-fehér színben pompázó anyaggal igencsak csínján bántak. Ráadásul még a szél is cibálja folyamatosan. A ház földszintjén egy fodrászüzlet működik évtizedek óta. Az egyik hajszobrász elmondása szerint még karácsony előtt történt a malőr. Jártak ott a katasztrófavédelem szakemberei, akik átvizsgálták a környezetet.

Ám azért az is hasznos lenne, ha építőipari szakemberek szakvéleményét is kikérnék. Mert eddig csupán a vakszerencse miatt nem történt személyi sérülés. A földön lévő mennyiség alapján bátran kijelenthetjük, ha valakinek a fejére zúdult volna a „sitt" (magyarul építési hulladék), akkor nem úszta volna meg komolyabb sérülés nélkül.

Egy, a lépcsőházba igyekvő lakó nem tudta pontosan megmondani, kinek a bérleménye, esetleg tulajdona az ingatlan. Mindez azonban nem is elsősorban vagyonjogi kérdés. Sokkal inkább az, hogy a helyreállítás költségei kit terhelnek majd. Mert beavatkozásra szükség lesz, az vitathatatlan
A jelenlegi látvány sem tűnik éppen európai megoldásnak. Úgyhogy, aki arra sétál, jobban teszi, ha kitér pár métert, saját, jól felfogott érdekében.

Fél órába telne

Egy seprűvel. egy lapáttal meg egy vödörrel, legfeljebb harminc perc alatt lehetne eltüntetni a nyomokat. De ennek szándéka egyelőre nem mutatkozik. Lehet persze hivatkozni a biztosítóra, de egy telefonnal másodpercek alatt lehetne képeket készíteni, aminek segítségével később könnyen lehetne bemutatni a kialakult állapotot. Esetleg nem akad dolgos kéz, karácsony táján senki sem szeretett volna romokkal foglalkozni. Ha ez így lenne, azért a zárást, terelést meg lehetne oldani, mintegy 300 forintnyi ráfordítással, meg némi rugalmassággal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!