Beállt a jég a Dunán

2023.01.22. 15:26

Előkerültek a szánkók, de még lovaskocsival is rámentek a jégre (Galéria)

1985 kemény telén január első hetében beállt a jég a Dunán Mohácsnál is. Mintegy két héten keresztül lehetett átkelni a folyó jegén gyalogosan, szánon, de még akár lovas kocsival is. Az azóta eltelt 38 esztendő során nem volt hasonlóra példa.

M.B. (forrás: mohácsi újság.hu)

A kompot kivonták a forgalomból, így az átkelőtől gyalog indultak át az emberek a túloldalra

Bizonyára sokan emlékeznek még az utolsó igazi telek egyikére, az 1984/85-ösre. Olyan sokáig tartó és kemény fagyok voltak, hogy januárra Mohácsnál is beállt a Duna. 

Erre korábban, egészen a hatvanas évek közepéig szinte kétévente sor került, azt követően viszont egyre ritkábban, így az összefüggő, vastag jégtakaró a folyón már akkor is igazi szenzációnak számított. Olyannyira, hogy aki csak tehette, függetlenül attól, hogy volt-e dolga a Duna másik oldalán, legalább egyszer át- és visszagyalogolt a jégen. Előkerültek a szánkók is, de még lovas kocsival is átkeltek a két part között.

Pécsről is kirándultak a befagyott folyóhoz 

S nem is csak a mohácsiak éltek a különleges lehetőséggel, Pécsről és Baranya más részeiből is sokan mentek kirándulni a befagyott Dunához. Azóta már csaknem negyven esztendő telt el, s azóta sem láttunk hasonlót. A legkomolyabb jégzajlás 2017 februárjában volt, akkor a folyó hetven százalékát borították el a jégtáblák. Teljes hajózási zárlatot rendeltek el, a kompforgalom is leállt, a szigeti városrészben egyhetes tanítási szünetet rendeltek el. Ez idő alatt a szigeti részönkormányzat reggel és délután falubuszt indított a városi oldalra ingázókért. A szigeti diákok ideiglenesen kollégiumba költözhettek, hogy megkönnyítsék számukra az iskolába járást.

A kutatások egyébként a folyó magyarországi alsó szakaszán az utóbbi évtizedekben jelentősen kisebb az esélye annak, hogy megálljon a jég. Az elvégzett szabályozási munkák és az ebből a szempontból kedvező környezeti hatások következtében javultak a lefolyás, és ezzel együtt a jéglevonulás feltételei, csökkent a jégmegállás veszélye. A jéghelyzet tehát javult, mindazonáltal a vizsgálatok azt mutatják, hogy számítani kell szélsőséges hidrometeorológiai viszonyokra, így ha ritkábban is, de kialakulhat jeges árvíz. 

A honvédség mentette a lakosságot az árvíz elől 

Erről a szigetiek sajnos sokat tudnak mesélni: sohasem felejtik el 1956. március 13-ikát, a Duna vízszintje aznapra megközelítette az ezres jelzést Mohácsnál. A jégtáblák egymás alá verődve eltorlaszolták a folyó medrét az apatini kanyarban, így a víz visszaduzzadt. Az ár Mohácsot fenyegette, s ekkor az árvízi védekezés irányítói úgy határoztak, átszakítják a szigeti körgátat. A hatalmas mennyiségű jeges víz gyakorlatilag az összes épületet, s az állatállomány jelentős részét elpusztította a szigeten, óriási károkat okozva. A lakosságot a honvédség segítségével menekítették. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!