Sajtótájékoztató

2023.01.31. 15:14

Hárommilliárdos ingatlanadó-bevételre számít a pécsi önkormányzat

38 milliárd forintos mérlegfőösszeggel tervezi az idei költségvetést a baloldali önkormányzat, amely a már benyújtott 4,4 milliárdos kompenzációs igényt is elvárna a kormánytól – derült ki Pécs gazdasági területért felelős alpolgármester, Ruzsa Csaba sajtótájékoztatóján. A prezentáció alapján Pécs összesen 11 milliárdos helyi adóbevételre számít, aminek negyede ingatlanadóból származna.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A város február közepén fogadhatja el az önkormányzat idei büdzséjét, amelynek tervezésével kapcsolatban tartott prezentációt Ruzsa Csaba baloldali alpolgármester a sajtónak, miután délelőtt tárgyalt a városházi ellenzékkel is. 

A sajtónak bemutatott, előzetes anyag alapján 18 milliárd forintos államháztartáson belül érkező támogatással számolnak – különböző önkormányzati, intézményi feladatok ellátására –, ingatlanadóból 3,1 milliárdra számítanak, iparűzési adóból és idegenforgalmi adóból 8,1 milliárdot várnak el. Azt is közölték, hogy 1,3 milliárddal lehet több a szolidaritási adó is – bár ez ügyben még várható változás is, hiszen ez minden nagyvárost érinthet –, valamint a korábbi költségvetési támogatás visszafizetése is 1,7 milliárdos terhet jelenthet. 

Az MSZP-DK-s városvezetés ezzel szemben 4,4 milliárdos kompenzációt is megemlített, hiszen a tavaly a rezsiárak emelkedése miatt 5,4 milliárdos kiesést mutattak be a kormánynak, amiből egymilliárdot a kabinet már elutalt. Ezeken felül még további 3,8 milliárdos kompenzációs igényt is bemutattak a kedd prezentáción, amiben szerepelhet az önkormányzati cégek és intézmények rezsitámogatása is, valamint a szolidaritási adó kvázi kompenzációja.

Lapunk igyekezett megtudni, hogy ez az összeg valóban hiányzik-e a büdzséből, ám pontos, egyértelmű választ megítélésünk szerint nem kaptunk. 

Az önkormányzat különböző alapokat is létrehoz, így például a TOP-os, fejlesztési programoknak, vagy a bérfejlesztésnek, amely kapcsán a Tüke Busz Zrt.-t, valamint a hulladékgazdálkodási céget emelték ki. Az előbbi cégnél még folynak a bértárgyalások, az utóbbinál pedig a nyári hulladékgazdálkodási koncessziós váltás miatt még nem lehet tudni ennek mértékét.

A városházi előadás alapján a 2022-ben indított rezsiprogramot is folytatják a lakosok, a kisvállalkozások, civilek támogatására.

A különböző önkormányzati cégeknek 5,6 milliárdos támogatást nyújtanak. Ez nem a teljes, végleges összeg, hiszen várhatóan például csak a Tüke Busznak 3,1 milliárdos támogatást utalnak majd át idén, de a propagandacég, a Pécsi Kommunikációs Központ neve mellé is csak 50 milliót írtak, holott már idén is ennek a több mint a dupláját adták oda – részben fű alatt, a képviselőket megkerülve – a vállalatnak. A most még nem nevesített forintokat különböző alapokból kaphatják meg városi cégek, az önkormányzat alapesetben háromhavonta adhat további ráemelést. 

A takarékos gazdálkodás mellett fontos cél a befektetők vonzása, a munkahelyek megtartása, az inflációs hatás kivédése, valamint a bérek lehetőség szerinti emelése 2023-ban – derült ki a sajtótájékoztatón.  

A tanácsadók maradnak

Kővári János, ÖPE-KDNP frakcióvezető úgy reagált, hogy ezer sebből vérzik a város pénzügyi helyzete, kedden a város 2023-as költségvetésének terveit ismertette velük az alpolgármester és a háborús szankciók miatt jelentősen megnövekedett energiaárak miatt kialakult nehéz pénzügyi helyzet ellenére továbbra is ragaszkodik a városvezetés a prémiumokhoz, tanácsadói kifizetésekhez.

– De kérésünk ellenére nem tervezi növelni a civilek, sportszervezetek, részönkormányzatok támogatását, lakossági igények kielégítését! – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!