Hivatalból ellenőrzik

2023.01.30. 19:48

Kővári János: indokolt a törvényességi vizsgálat a polgármester ellen

A nemzeti oldal szerint a városi MSZP-DK propaganda cég decemberi finanszírozása miatt jogosan indult el a törvényességi vizsgálat Péterffy Attila pécsi polgármesterrel szemben.

B. M.

Azt követően, hogy a pécsi polgármester egy salátaelőterjesztésben számolt be arról, hogy decemberben meglehetősen különös körülmények között utalta ki a teljes éves szociális tűzifakeret majdnem dupláját a pécsi médiacégnek csupán kiegészítésként, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal hivatalból törvényességi vizsgálatot indított. Ennek tárgya az, hogy Péterffy Attila a döntésével jogszabályt sértett-e, hiszen éppen a polgármester maga hivatkozott még a salátaelőterjesztésében arra, hogy a két közgyűlés között lett volna lehetősége – a képviselőket megkerülve – odaadni a pénzt a kommunikációs központnak. Csakhogy a döntés közben tartottak egy közgyűlést is, amelyre azonban mégsem vitte be a városvezető, hiszen ezzel politikai botrányt okozhatott volna.

Százmillió forintnál is többet kaptak

Kővári János, az ÖPE-KNDP városházi frakcióvezetőjének a kérdésére már az erre vonatkozó jogszabályt nem említette meg, ellenben Péterffy bevallotta, hogy csak 2022-ben megközelítőleg 124 millió forintos önkormányzati támogatást kapott a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. különböző részeltekben, a legutóbbi 24 milliós volt a legnagyobb, és valóban jóváhagyta ezt a támogatást.

Kővári úgy véli, miután bevallotta a támogatást Péterffy, ami szabálytalan volt, ezért a törvényességi vizsgálat szükséges, a kormányhivatali eljárás jogosan indult el.

Mindeközben a „sajtójuk” leginkább csak sérteget

Az MSZP-DK-s támogatottságú városvezető azt követően megvédte a saját „lapját” – amiben rendszeresen több fotóval szerepel –, és az előző városvezetést szidta, majd a korábbi főszerkesztővel kapcsolatban azt állította, hogy „civilek” tüntettek a lap ellen.

A tény azonban, hogy már akkor is ugyanaz a belső, szélsőséges kormányellenes kör vonult fel, és a felszólalók által ünnepelt szakember a szocialista párt, illetve a Soros-forrásokból fenntartott helyi lapokat dicsérte, teljesen elfogultan. A baloldali, részlehajló önkormányzati lap jelenlegi, megemelt fizetést kapó főszerkesztője, Nimmerfroh Ferenc legutóbb éppen csütörtökön sértegetett a gyurcsányi politikának ellenálló megválasztott képviselőket – lekezelően „agytrösztnek” nevezte őket –, miközben az általa vezetett lapban garmadával jelennek meg az MSZP-DK kettős kiszolgálására hivatott névtelen írások, és a lejáratásokban újságírók családját sem kímélik.

Már a polgármester is beállt a sorba

Péterffy Attila szintén több alkalommal sértegette a politikai ellenfeleit. Volt olyan alkalom, hogy  droidoknak nevezte a fideszes parlamenti képviselőket, nemrégiben pedig azt mondta egyiküknek-másikuknak a közgyűlésen, hogy „ne óbégasson”, „ne gágogjon”, „vegyen be nyugtatót”. Nyilvánvalóan nem akart lemaradni ebben a stílusban a pécsiek által soha meg nem választott, de a polgármester által kinevezett alpolgármester, Ruzsa Csaba sem, aki egy korábbi közgyűlési vitában „tök hülyének” nevezte az egyik jobboldali képviselőt, a baloldali Tiszta Kezek Frakció vezetőjének, Bognár Szilviának mondatait pedig keresetlen stílusban „demagóg baromságoknak” minősítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!