Egyre több a beteg

2023.01.03. 11:46

Kisgyermekek vannak kitéve leginkább az RSV-vírusnak

Nyugat-Európában egyre nő az RSV-vírusmegbetegedések száma, amely egy óriássejtes, légutakat érintő fertőzés. Németországban már alig van hely a kórházakban, és Magyarországon is magasabb lehet a betegek száma.

Cz. E.

Fotó: LOOKSLIKEPHOTO.COM

A vírus szerkezete folyamatosan változik, és különösen a kisbabákra veszélyes. Megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját. Minél kisebbek ezek a légutak, annál súlyosabbak a következmények. Két-három éves korára a legtöbb gyerek átesik ezen a fertőzésen, ami általában náthához hasonló tüneteket produkál. Koraszülött csecsemőknél és egyes tüdőbetegségek vagy veleszületett szívrendellenesség estén az RSV súlyosabb fertőzést, tüdő- és hörgőcskegyulladást is okozhat.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete idén Magyarországon is erősebb járványra számít, mivel az elmúlt években a távolságtartás és a maszkhordás miatt kevesebb ilyen jellegű megbetegedés volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!