Programajánló

2023.02.18. 06:50

A halmazállapot-változásokról tartanak előadást a Zsolnay Negyedben

Hópelyhek és jégvirágok címen tartanak előadást a Zsolnay Negyed Planetáriumában február 18-án, délután 3 órai kezdéssel.

Cz. E.

Fotó: Zimiri

Talán az egyik legkönnyebb téma kémiából a halmazállapot-változások. Hogyha úgy vesszük az egy kézzel fogható, hétköznapi dolog, így könnyen megmarad az erről kapott tudás. A Zsolnayban megrendezett Varázsóra keretében pontosan ebbe a világba kaphatunk betekintést dermesztő kísérletekkel kikövezett úton.  

A tél, még ha hideg is van, de számos gyönyörű dologgal képes meglepni az embert. Ott vannak a hópelyhek, amelyek jégkristályok összeállításából keletkeznek, és állítólag nincs két egyforma.  1885-ben Wilson Alwyn Bentley több ezer hókristályt fotózott le mikroszkóp alatt. Neki köszönhetően ismerünk manapság számos hókristály formát.  

A hideg hónapok dér lepte tájakat is eredményeznek, valamint ablakon nyíló jégvirágokat is, amelyről szintén szó esik az előadáson. A jégvirág a zúzmara egyik speciális formája, amely nevét a virágéhoz hasonló formája miatt kapta. De hogyan képződnek, milyen feltételeknek kell teljesülniük, hogy ez a téli csoda megjelenjen az üveg felületen? Mindezt meg tudható lesz az egy órás előadás keretében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!