A szerelem ünnepe

2023.02.18. 15:26

A Valentin-napi ajándék is okozhat könnyen bosszúságot

Valentin-nap a szerelmesek ünnepe, amire az üzletek és a webáruházak is készülnek. A fogyasztóvédelem körültekintő vásárlásra inti az egymást megajándékozókat.

W.K.

Fotó: Kaspars Grinvalds

Az angolszász országokban komoly hagyományokra visszatekintő Valentin-nap a 20. század végétől világszerte elterjedt: a február 14-i napot már hazánkban is a szerelmesek ünnepeként tartják számon. Az üzletek, web­áruházak is készülnek az alkalomra, hiszen általában virággal, édességgel, ajándékkal kedveskednek ilyenkor a pár tagjai egymásnak. A fogyasztóvédelem korábbi években tartott ellenőrzései azt mutatják, hogy érdemes ilyenkor is körültekintőnek lenni vásárláskor: a Valentin-naphoz kapcsolódó próbavásárlások során vizsgáltak 2021-ben többek közt online virágüzletet, élelmiszerüzletet, parfümériát és ékszereket kínáló webáruházat is. Akkor az ellenőrzések háromnegyedénél tapasztaltak jogsértést. 

A hatóság kiemeli, azért, hogy az ajándék valóban örömet, ne pedig bosszúságot okozzon, érdemes néhány alapvető szabályt betartani. –Ha online rendeljük a Valentin-napi ajándékot, rendelés előtt figyelni kell a szállítási határidőre, mert nincs kellemetlenebb a késve érkezett meglepetésnél – hangsúlyozzák. 

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy Valentin-nap kapcsán a kereskedők számos akcióval készülnek, ezért érdemes megnézni, hogy a leárazások valódi kedvezményt tartalmaznak-e, valamint a közzétett termékfotók megfelelnek-e a valóságnak. Valentin-nap előtt is érdemes elkerülni azokat a webáruházakat, applikációkat, amelyeken nem találhatók információk az eladó elérhetőségeiről és fizikai címéről, helyettük csak mobiltelefonszám, privát e-mail-cím, kapcsolati űrlap szerepel. Javasolt a vásárlói véleményeket is átolvasni. Fontos tudni azt is – emeli ki a hatóság –, hogy az online rendelésnél megilleti a vásárlókat az elállási jog, de a szerelmesek ünnepének tipikus ajándékai közül például a vágott virágra, gyorsan romló termékekre, a felbontott csomagolású higiéniai termékre vagy éppen a külön kérésre egyedileg gravírozott termékekre nem vonatkozik. 

A társkereső oldalak forgalma is nő

Az online társkeresők forgalma is növekszik a szerelmesek ünnepe környékén – a fogyasztóvédelmi hatóság ezeket a weboldalakat is ellenőrizte az elmúlt években. Jellemző gond volt, hogy a honlapok nem tájékoztatták megfelelően a regisztrálókat többek között a vállalkozás adatairól, illetve az elállás pontos feltételeiről. Hiányosságként az is felmerült, hogy a regisztrációt és díjfizetést követően nem érkezett számla, vagy az elállásról nem érkezett visszajelzés. Jellemzően azonban sikerült lemondani a havonta megújuló előfizetéseket, és az elállást követően az előfizetési összeget visszautalták. 

A fogyasztóvédők hangsúlyozzák, a társkereső oldalakhoz való csatlakozás előtt mindenképp át kell nézni az általános szerződési feltételeket, hogy tisztában legyünk az igénybevétel költségeivel. A tapasztalat szerint a társkeresőkön a regisztráció jellemzően ingyenes, de több esetben azután minden további szolgáltatásért, például akár a beérkező üzenetek elolvasásáért is fizetni kell. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!