Kamasz Klubot szerveztek

2023.02.07. 10:40

Elsajátíthatják a sikeres fiatalok hét szokását a tinédzserek

Mit tegyek? Ki vagyok? Miért nehéz most? – Ilyen kérdésekről beszélgethetnek a fiatalok a nemrég indult Kamasz Klubban a Szent Erzsébet-plébánián. A kéthetente tartott alkalmak jókedvet, támpontokat és közösségi élményt ígérnek.

Mohay Réka

Fotó: Zsedrovits Enikő

Minden páratlan hét péntekén, délután öttől várják az érdeklődő tinédzsereket egy közös beszélgetésre, ahol nassolnivalóval, különféle aktuális témákkal és játékos feladatokkal kapcsolódhatnak ki. 

A klubot Oratics József hit­oktató vezeti, illetve a tinikhez korban közelebb álló egyetemisták is bekapcsolódnak a klubfoglalkozások során. 

– A kamaszkor sokak számára nehéz időszak, amely krízishelyzetet jelent a fiataloknak, hiszen minden megváltozik az életükben. Nem véletlenül mondják ezt a kort bizonyos szempontból „új születésnek”

 – fogalmazott a klubvezető. 

Erre a sokak számára érzékelhető kihívásra szeretne választ adni a kertvárosi Szent Erzsébet-plébánián indult klub, ahol fórumot szeretnének biztosítani a fiataloknak a beszélgetésre, a kérdéseik megvitatására.

– Szeretnénk jó hangulatú közösségi élményt nyújtani nekik, ahol társasjátékokkal, harapnivalóval várjuk őket, hetedik-nyolcadik osztálytól a tizennyolc–tizenkilenc éves korig. A játékok mellett önismereti témával készülünk. Szeretnénk megismerni az őket foglalkoztató kérdéseket, amelyeket közösen meg tudunk beszélni, illetve támpontokat adhatunk, hova, kihez tudnak adott problémákkal fordulni – számolt be Oratics József. 

– Természetesen kész megoldásokkal, biztos receptekkel nem szolgálhatok, de tudok tanácsokat, ötleteket adni, amelyek beválhatnak. Ezeket letesztelni azonban mindenkinek a saját életében kell. Fontos, hogy a fiatalok ne ijedjenek meg az életükben fellépő csalódásoktól, nehézségektől, hiszen ezeket teljesen sosem kerülhetjük ki. A gyermekkori „burokból” tinédzserként kezdenek előbújni, ebben a folyamatban próbálunk melléjük állni – tájékoztatott a hit­oktató.

A foglalkozások alapjául többek között a sikeres üzleti vezető és író, Sean Covey „A ​kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása”, illetve az „Életed 6 legfontosabb döntése” könyvei szolgálnak. A hat döntési terület, amelyről szó esik, a szerző világszerte számos nyelvre lefordított könyvében, nem más, mint az iskola és a tanulmányok, a barátság, a szülők, a randevúzás és a szexualitás, a függőségek, valamint az önértékelés kérdéskörei. Ezeket a témákat fogják közösen feldolgozni a fiatalok részvételével. 

– Már kialakult egy öt-hat fős kemény mag, s vannak, akik egy-egy alkalomra látogatnak el a klubba, amely nyitott a további érdeklődők előtt is

 – tette hozzá a program szervezője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!