Érdemi fejlesztés kell!

2023.02.22. 19:50

Ködszurkálás a nem létező akkugyár körül Pécsen

A késő estig tartó pécsi közgyűlés egyik legkülönlegesebb napirendi pontját utolsók között tárgyalták, amely az egyébként még elméletben sem létező pécsi akkumulátorgyár elleni fellépésről szólt.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Bár semmilyen konkrétum nem volt, mégis hosszasan tárgyaltak a témáról. A városházi ellenzék szerint ennyi erővel a meteorok becsapódásától, az unikornis szarvgyártól is elhatárolódhatna a Pécs.

A baloldali koalíciót otthagyó Tiszta Kezek Frakció vezetője, Bognár Szilvia volt az, aki a párbeszéd híveként elsőként kérte, tárgyaljanak arról, hogyha Pécsen esetlegesen pécsi akkumulátorgyár telepítése szóba kerülne. A Péterffy Attila vezette baloldali önkormányzat fentiekre válaszul aztán azt a határozatot terjesztette be a keddi közgyűlés elé, amelynek szövegében az áll: a "közgyűlés kinyilvánítja egyetértését azzal a városvezetői szemlélettel, amely a 2022-es évben az akkumulátoriparhoz kapcsolódó pécsi beruházói szándék visszautasítását eredményezte". A dokumentumban az is szerepel még, hogy "a polgármestert arra kérik a pécsiek egészségének és környezetének megóvása érdekében, hogy továbbra is a fenti álláspontot képviselje".

Ebből következik, hogy a gyurcsányista városvezetőket már korábban is megkeresték olyan céllal befektetők, akik a nyugat-európai országokhoz hasonlóan akkumulátorgyárak építésében érdekeltek, de az egyébként gazdaságilag nem túl rózsás helyzetben lévő Pécs vezetői ezeket polgármesteri hatáskörben hozott döntés alapján elutasították. 

Ruzsa Csaba gazdasági alpolgármester a témával kapcsolatos vitában egy helyütt azzal példálózott, hogy Németországban sokkal komolyabban veszik a környezetvédelmi szabályok betartását és ott független monitoringrendszer működik. 

Csakhogy köztudott, hogy éppen Németország az, ahol nemhogy akkugyárakat építenek, hanem falvakat is lerombolnak csak azért, hogy környezetszennyező szénbányákat nyissanak meg. Legutóbb éppen az egyik legnagyobb baloldali aktivistát, Greta Thunberget vitték el egy ilyen falurombolás helyszínéről a német rendőrök. 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető azt mondta, hogy valójában arról határozott az önkormányzat, ami nincs is és egy nem létező is beruházási lehetőség kapcsán a befektetőket már előre riogatják, konkrét iparfejlesztéssel viszont nem foglalkoznak. 

Szerinte, Pécsen két baloldal van, az egyik vezeti a várost, amelyről a pécsiek elmondták, hogy nem képes gazdaságot fejleszteni. A másik pedig azt bizonyítja, hogy nem is akar gazdaságot fejleszteni, pillanatnyi politikai haszonszerzés érdekében, előítélettel hoznak meg egy politikai döntést. 

Csizmadia Péter szerint is éppen Németországban üdvözlik az ilyen gyárak építését még az ottani zöldegyesületek, hazánkban ráadásul még szigorúbbak környezetvédelmi jogszabályok is.  Egyébként egy színjáték és ködszurkálás az egész  – tette hozzá. 

A baloldali politikai kiáltvány komolytalanságát hangsúlyozandó azt is kérték a jobboldali képviselők, hogy az aszteroidák becsapódásától, valamint az unikornis szarv gyár építésétől is határolódjanak el nyilatkozatban. Ezt viszont a baloldal elutasította, pedig például "egy aszteroida irtotta ki a dinoszauruszokat" - hangzott el.  

Péterffy még be is perelte a zöld aktivistát

Kővári János arra hívta fel a figyelmet, hogy Péterffy a hőerőmű igazgatójaként az üzleti érdekeket tartotta szem előtt, nem pedig a pécsiek érdekeit. Majd mikor ezzel szembesítette a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, Vicze Csilla, akkor egyszerűen beperelte a környezetvédelmi aktivistát. A pert Péterffy el is bukta, a bíróság szerint viszont nem állított valótlan akkor a mozgalom, amikor közölte: Péterffy idejében több millió tonnányi fát égettek el a pécsi erőműben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!