Időseket gondoznának

2023.03.02. 10:40

A Szent Borbála Otthon férőhelyeit is bővítenék

Wald Kata

A sikondai, hajdani Bányászati Utókezelő megüresedett épülete az elképzelések szerint az ápolásra szoruló idősek tervezett állami ellátórendszerének egyik megyei, vagy regionális központja lehetne, és van esély arra is, hogy az elavult állapotban lévő mecsekjánosi Jánosi Engel Adolf kastély is megtelhet újra élettel.

Fotós: Laufer László

Az üresen álló, csodálatos környezetben lévő, csaknem száz éves egykori Bányászati Utókezelő épülete ismét funkciót kaphatna, ezzel kapcsolatban kezdődtek meg előkészítő egyeztetések a közelmúltban a tulajdonos állam, és az önkormányzat között - a téma a legutóbbi komlói testületi ülésen is szóba került. 

- Az ápolásra szoruló idősek ellátására, gondozására megyei szociális ellátórendszer kialakítása szerepel a központi tervek között - az elképzelések szerint ennek biztosíthatna helyszínt az üresen álló sikondai ingatlan

 - tájékoztatta lapunkat Polics József, Komló polgármestere. - A közelmúltban az államtitkársághoz tartozó műszaki szakemberek is helyszíni szemlét tartottak az épületben, és az első benyomásaik nem voltak rosszak - fogalmazott a polgármester. Kiemelve, hogy az előkészítő fázisban tartanak a megbeszélések, egyelőre csak a helyszín szemrevételezése történt meg, döntés az ügyben még nem született.

A nemrég tartott komlói képviselő-testületi ülésen az idősek otthonának férőhelybővítése is szóba került: évek óta tervben van a Szent Borbála Otthonban újabb férőhelyek kialakítása, a várakozók névsora 300 körüli, igény tehát lenne bőven a szolgáltatásra. Az intézményben, annak engedélye szerint még tíz férőhely biztosítására lenne lehetőség, amire nemrég ismét pályázatot nyújtottak be, bízva a pozitív elbírálásban. 

A kastélyra is szebb jövő várhat

Több befektető is érdeklődött a közelmúltban a leromlott állapotú, magántulajdonban lévő mecsekjánosi Jánosi Engel Adolf kastély iránt. Mint Polics József fogalmazott, az önkormányzat közvetítő szerepet tölt be a tulajdonos és az érdeklődők között. Egyikük például a műemléki védelem alatt álló épület turisztikai célú hasznosításában gondolkodik: apartmanokat alakítana ki a kastélyépületben, és a melléképületekben. Mindezek egyelőre csak elképzelések, de a város is azt szeretné, ha a műemléki épület a szükséges felújításokat követően mihamarabb megfelelő funkciót kapna. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!