Humorral kezeli a veszélyt

2023.03.31. 10:40

Feljutott már a kontinensek csúcsaira, most a déli sarkra indul

Dr. Neszmélyi Emil egyedüli magyarként megmászta északról és délről is a Mount Everestet, valamint az összes kontinens legmagasabb csúcsára felért.

Mészáros B. Endre

Hogy miért vállalkozik erre egy elismert ügyvéd, asztmásan, olykor csaknem teljes vakságban, arra választ kapunk Pécsett, szombaton, 18 órakor a Trafikban, a Dumaszínház rendezvényén. S ez nem április elsejei tréfa, hanem valóságos történet, igaz, a humort sem nélkülözi.

– Sportmenedzser-közgazdász, ügyvéd és hegymászó. Melyik a legfontosabb? 

– Mindnek meghatározó szerepe van az életemben. Valóban ügyvédnek készültem óvodás korom óta, a Petrocelli tévésorozat igazságkereső főhőse mintájára. Ám jól ment a sport, NB I.-es kosaras lettem és többek között rengeteg pécsi sportbarátra találtam. Úgy kezdődött, hogy 13 évesen a BP. Honvéddal az országos versenyen legyőztük a pécsi TÁSI-t.

Később pedig a kortárs Iványi Dalmáéknak szurkoltam. Majd sportvezetőként Óbudán részt vettem az ország egyik akkor volt legnagyobb utánpótlásképző-bázisának létrehozásában. Közben ügyvédi irodát is nyitottam, mely most két területen piacvezető az országban. A hegymászást csak 37 évesen kezdtem el, teljesítménysportolóként és eddig teljesítettem a Seven Summits (Hét hegycsúcs: hét kontinens legmagasabb csúcsai) sorozat két nemzetközi változatát. 

– Beszédes neve van, könnyű megjegyezni. 

– Egyszer egy idős ügyféllel megbeszéltem, hogy keressen majd telefonon. Ő hozzátette, szereti a jó borokat, ezt a nevet biztos nem fogja elfelejteni. Másnap hívott is: „dr. Villányi Ernővel beszélek?” 

 

– Hogy jön képbe a Dumaszínház? Hiszen a szervezésükben járja az országot. 

– A hegymászó útjaim élménybeszámolóit fogadták be, miután én megélem azokat a poénokat, amelyeket elmondok. S mindent motiváló céllal teszek, ugyanis mindenkinek megvan a maga Mount Everestje, amit le kell győznie, jól jöhet a muníció ehhez tőlem. 

– A hegymászás nem inkább túlélésről szól, mint humorról? 

– Vannak azért vidám epizódok. Kimeríthetetlen humorforrás például, hogy mi jut az eszünkbe, amikor alacsony az oxigénszint. Másrészt a veszélyre nem lehet tökéletesen felkészülni, viszont jól lehet humorral kezelni, ha már túl vagyunk rajta. 

– Miről szól a szombat esti pécsi Szélvakság című beszámolója? 

– Amikor másodjára másztam meg a Mount Everestet, 19 napig szinte teljes vakságom lett. Szerencsére a hegyi útvonalat 20 méteres szakaszokban fejből ismertem, így könnyen feljutottam, lefelé viszont sokkal nehezebb volt, mert csak 30 centit láttam, azt is homályosan. S hogy mi ebben a vicc? Hát például amikor még első alkalommal feljutottam a Mount Everestre az életemért küzdöttem. Mikor leértem, megkönnyebbülten felhívtam a családot – nekik egyébként nem árultam el előre, hogy hová utaztam. Édesanyám első reakciója sokkoltan, remegő hangon az volt, hogy: „jól van kisfiam, ügyes vagy.” Ezután a nővéremben reménykedtem, talán ő másként értékeli ezt az eredményt. Így is történt, ezt mondta: „jól van, de most le kell tennem, mert a gyerekekkel társasozom és én jövök.” 

– Túl van hét kontinens hét legmagasabb csúcsán. Mi marad ezután? 

– Szeretnék eljutni gyalogosan az északi és a déli sarkra. Ez ugyanis a hét hegycsúccsal együtt a Felfedező Grand Slam. Hogy mennyire nehéz? Például a déli sarkra két hónap a túra, 24 órás napsütésben, jégen, szembe szélben, 3 ezer méter magasra, miközben húzok egy 120 kilós szánt. 

– Mi hajtja még? 

– Sok embertől hallottam már, hogy azt sajnálja, amit nem tett meg az életében. Másrészt megfogadtam, hogy megírom a történeteimet, hátha segít másoknak a saját Everestjük teljesítésében. Már csak a leginkább testhezálló műfajt keresem hozzá. 
 

Szombaton 18 órakor a pécsi Trafikban mesél élményeiről Neszmélyi Emil 
Fotó: N. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!