Nincs pénz festékre?

2023.04.20. 07:00

Felújítás után újra felújítás kellene a pécsi főtéren

A pécsi főtéren úgy végeznek felújítást a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) megbízásából, hogy csupán egy párkányt javítanak meg, de a homlokzatot meghagyják ugyanolyan rossz állapotban, mint amilyen előtte volt.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Mivel nemrég elkezdték elbontani teljes állványzatot, még jobban szembetűnő, hogy a Széchenyi tér több épülete is kritikán aluli állapotban maradt a felújítás után is, vagyis néhány vödör festékre nem futotta. 

– A vezérigazgató és a cégvezetők prémiumából is lehetett volna arra néhány milliót áldozni, hogy legalább külsőleg lefessék ezeket a házakat, ha már egyszer felállványozták. Ez így lopás vagy ostobaság – vélekedett már néhány hete Kővári János, az ÖPE-KDNP városházi frakcióvezetője, belvárosi képviselő arról, ahogy kinéz állítólagos felújítás után a belváros központjában lévő Nick-udvar tömbje. 

Akkor még csak az egyik épületről bontották le az állványzatot, ám most már a többi házról is elkezdték lebontani állványokat, így már sokkal szembetűnőbbé vált, hogy semmilyen festést nem végeztek el az épületeken, csupán annak vannak jelei, hogy a párkányt, illetve a vakolat nagyobb hibáit kijavították. Mindezt közel fél év alatt sikerült megvalósítaniuk, hiszen az állványokat már tavaly ősszel felállították. Az épületek alján működő vendéglátósok azt mondták, hogy volt, hogy csak kapargatták a falakat, az egyik részen három hónapig "dolgoztak", máshol meg két hét alatt végeztek.

Azt is elmondták, hogy értetlenül állnak az előtt a tény előtt, hogy képtelenek voltak lefesteni a homlokzatot, állítólagosan pénzhiányra hivatkozva. Volt olyan is, aki felajánlotta, hogy megvásárolja azt a néhány vödörnyi festéket, amivel legalább tisztasági festést elvégezhettek volna a város főterén álló épületeken. Bár pénzhiányra hivatkoztak, de tavaly nyáron Szabó Szilárd, a PVH vezérigazgatója 14 milliós prémiumot kapott az  amúgy is luxusnak számító havi bruttó 1,8 milliós fizetése mellé, de a cégnél ráadásul tavaly összesen 41 milliót osztottak szét prémium gyanánt a vezetők között. 

Kővári János az üggyel kapcsolatban a keddi közgyűlésen is kérdést is tett fel Péterffy Attila pécsi polgármesternek, hogy konkrétan milyen munkák zajlanak, zajlottak a tömbön, ki adott erre megbízást és milyen cégnek? Felvetette, hogyha már fel volt állványozva, miért nem újult meg kívülről az épület, főként annak tükrében, hogy a Régészeti Múzeum is megújul. 

Péterffy nem válaszolt, 15 napot kért arra, hogy válaszolni tudjon. 

Erre nem volt pénz

Egyébként egy vödörnyi, 15 literes homlokzati festéket már kiskereskedelmi áron 7500 forintért is meg lehet vásárolni, ami nagyjából 10 négyzetméterre lehet elegendő. Általában legalább kétszer érdemes lefesteni az adott felületet, tehát 10 négyzetméternyi fal festése 30 ezer forintba kerülhet. A szóban forgó tömb homlokzati felülete a becsléseink szerint maximum 500 négyzetméter lehet, vagyis 1,5 millióba kerülhetne hozzá az anyag, s nagyjából ugyanennyibe a munkadíj is, tehát összesen 3 millió forintos költségről lenne szó. Ám ha ennek az összegnek a dupláját vesszük is, akkor is 6 millió forintról beszélhetünk, ami töredéke annak a 41 milliós prémiumnak, amit egymás között osztottak ki a PVH-nál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!